Hlavní obsah

Šimpanzi mají čistější lože než lidé, zjistili vědci

Novinky,

Šimpanzi si udržují svá lože čistější než lidé. Tyto na první pohled překvapivé závěry přinesla nová studie amerických vědců z North Caroline State University, veřejné VŠ ve městě Raleigh. Mimo jiné je to proto, že si tento člověku blízce příbuzný lidoop na svém místě na spaní každou noc mění listí. V našich postelích se tedy oproti šimpanzům „rochníme“ v desetkrát více vlastních bakteriích.

Šimpanzi mají ve svých ložích více čisto než lidéVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Američtí výzkumníci zkoumali v Tanzanii hnízda šimpanzů a objevili v nich pouze 3,5 procenta bakterií pocházejících z jejich vlastní kůže, slin či výkalů, jak uvedl časopis National Geographic. Předchozí výzkum přitom odhalil, že v lidských postelích se nachází kolem 35 procent vlastních bakterií.

Jedním z dalších možných vysvětlení je, že šimpanzi si v podstatě každou noc nejen mění listí, ale budují i nové hnízdo, zatímco lidé spí obvykle ve stejné místnosti – a tedy i ve stejné posteli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Agentura Reuters rovněž připomněla, že vědecký tým v šimpanzích místech na nocování objevil i jen skutečně malé množství klíšťat a blech.

Odborníci z amerického státu Severní Karolína svá zjištění nedávno zveřejnili v odborném magazínu Royal Society Open Science.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám