Hlavní obsah

Siemens zaměstná v Ostravě čtyři sta lidí

OSTRAVA

Německý elektrotechnický koncern Siemens v Ostravě oficiálně otevřel nové účetní středisko. Ostravská pobočka Centra sdílených služeb už zaměstnává 70 lidí, během dvou let se počet zaměstnanců rozšíří na čtyři stovky.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Společnost Siemens vyrábí i lékařské přístroje

Článek

Středisko bude zajišťovat účetnictví, nákup materiálů i personalistiku pro české firmy skupiny Siemens, ale také pro členy skupiny ve střední a východní Evropě včetně Rakouska a části Německa.

Ostravské středisko rozšíří služby Centra sdílených služeb (Global Shared Services), které v tuzemsku působí od roku 2004. V Praze a Frenštátě pod Radhoštěm aktuálně zaměstnává zhruba 500 lidí. Do ostravské pobočky bude Siemens přijímat především absolventy vysokých škol s ekonomickým vzděláním a znalostí němčiny, práci mohou získat také středoškoláci s praxí v ekonomické oblasti.

Ostrava je podle Šimka pro Siemens výhodná jako univerzitní město s dostatečným počtem kvalifikovaných pracovníků, kteří mají dobrou znalost němčiny. "Při výběru lokality zvítězila Ostrava v konkurenci několika měst bývalého východního bloku. Například v Rumunsku je málo profesí, které hledáme, proto by byly mnohem dražší," řekl Radomír Šimek, finanční ředitel Siemensu.

Simens přesouvá místa z Německa do Česka

Rozšíření služeb Siemens do Ostravy souvisí také s listopadovým rozhodnutím německého koncernu přesunout stovky pracovních míst v podnikovém účetnictví z Německa do Česka, kde jsou nižší mzdové náklady. Úsporný program, kterým koncern čelí světové finanční krizi, kritizovali němečtí odboráři i závodní rada skupiny.

"Finanční krize zasáhla všechny světové koncerny, které musejí přemýšlet, jak stlačit náklady co nejníže. A to levnějšími pracovními silami i centralizací určitých aktivit. Trend sdílených středisek proto bude pokračovat i nadále a krize ho v této chvíli neohrožuje," řekl Šimek.

Dodal, že finanční krize zatím neohrožuje ani výrobní plány koncernu Siemens. Chce rozšířit výrobu parních turbín v brněnském závodě, kam přijme 150 nových zaměstnanců. Dalších 120 lidí nastoupí do rozšířené výroby elektromotorů v Mohelnici. Do poloviny příštího roku ale skupina prodá nebo uzavře závod Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně, což oznámila letos v létě.

Siemens patří mezi největší světové elektrotechnické a elektronické koncerny; v nejméně 190 zemích zaměstnává na 400 000 lidí. V tuzemsku patří k největším zaměstnavatelům - v českých firmách skupiny pracuje 12 500 lidí, zhruba čtvrtina z nich na severu Moravy.

Reklama

Související témata:

Související články

Bonatrans Group nabírá lidi středního věku

Bohumínská továrna na výrobu železničních kol a dvojkolí BONATRANS GROUP nabrala zaměstnance. Podnik patřící do impéria podnikatele Karla Komárka zaměstnává...

Výběr článků

Načítám