Hlavní obsah

Sedm obcí se domluvilo na stavbě školy

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Líbeznicích nedaleko Prahy se začíná stavět nová základní škola. Jedná se o unikátní projekt, na němž se dokázalo domluvit sedm obcí, jejichž dětem má škola sloužit. Všechny obce se budou finančně podílet, část nákladů pokryje i státní dotace.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stavbu nové školy si vynutil dramatický nárůst počtu dětí, které se do stávající školy v Líbeznicích v posledních letech hlásí.

„Spolupráci a dohodu všech obcí vnímám se všemi těžkostmi na cestě jako pozoruhodný úkaz. Pokud by se jediná obec odvrátila, znamenalo by to konec celého řešení. Příští rok by muselo nastat losování o tom, kdo do školy z prvňáčků nakonec nastoupí. Podařilo se najít východisko ze skutečně kritické situace,“ komentoval jednání o stavbě starosta Líbeznic Martin Kupka (ODS).

Kapacita nového pavilónu je až 600 žáků ve 20 učebnách.

Už blížící se školní rok 2018/2019 bude pro líbeznickou školu krizový a učit se bude nejen ve stávajících budovách, ale i v komunitním centru Archa. „Zároveň přestavíme nynější sborovnu na novou učebnu. Učitelé se budou celý rok potkávat v provizorně upravených dílnách,“ potvrdila ředitelka základní školy Ivana Pekárková.

Nová škola má sloužit dětem z Měšic, Baště, Předboje, Nové Vsi, Zlonína, Bořanovic a Líbeznic. První učebny nové školy by měly sloužit už od 1. září 2019 a celý projekt by měl být dokončen v lednu 2020.

„Kapacita nového pavilónu je až 600 žáků ve 20 učebnách, kuchyň a jídelna pro celý areál s výdejem až 1500 jídel denně. Tyto nové kapacity samozřejmě vyžadují adekvátní dopravní obslužnost, proto je podél školy vytvořena nová komunikace s téměř stovkou parkovacích stání i točna školního autobusu,“ dodal autor projektu, architekt David Grulich.

Náklady na školu jsou celkem 238 miliónů korun, z toho 127 miliónů přispěje stát a 10 miliónů Středočeský kraj.

Stavět se mají i další

Ani nová škola však podle údajů aktualizované demografické prognózy v budoucnu stačit nebude. Stavět se bude muset ještě v jiné obci v okolí. Na další školu či dvě menší školy je podle prognóz čas do září 2024.

„Na první pohled to vypadá, že je času dost. Ve skutečnosti ale ani v tomto případě žádný čas nemáme. Musí se okamžitě začít s přípravou. Právě proto obce vytvořily nový dobrovolný svazek obcí Pod Beckovem, jehož hlavní náplní bude vyřešit nedostatek míst ve škole po roce 2024,“ dodal starosta Líbeznic Kupka.

Reklama

Související články

Ministerstvo podpoří hodiny plavání na ZŠ

Ministerstvo školství i v příštím školním roce na některých základních školách (ZŠ) uhradí žákům cestovné k bazénům. Konkrétně si školy budou moci rozdělit 25...

Výběr článků

Načítám