Hlavní obsah

Ruští výzkumníci zpracovávají první data z modulu Luna, který míří na Měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruští vědci začali zpracovávat první data, která získali z modulu Luna-25, jenž má přistát na Měsíci. Informace obdrželi poté, co se poprvé zapnula vědecká zařízení na palubě modulu, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na ruskou vesmírnou agenturu Roskosmos. Na lunární povrch by měla sonda dosednout již v pondělí 21. srpna.

Start ruské rakety k MěsíciVideo: Reuters

 
Článek

„Nejbližší možný termín přistání sondy Luna-25 na povrchu Měsíce je 21. srpna,“ upřesnil pro Novinky specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Na Měsíci měl modul podle Roskosmosu původně přistát 23. srpna, později však tato ruská vesmírná korporace ohlásila přistání o dva dny dříve. Nový plánovaný termín 21. srpna potvrzují i agentury TASSReuters.

Nosná raketa Sojuz 2.1b s modulem Luna-25 každopádně odstartovala v pátek 11. srpna brzy ráno moskevského času z kosmodromu Vostočnyj na ruském Dálném východě. Je to první takový ruský projekt za posledních téměř 50 let a podle agentury DPA má jít o předstupeň potenciálního nového průzkumu Měsíce prováděného člověkem na místě.

Rusko vyslalo sondu na Měsíc

Evropa

Na Měsíci bude ruský modul zkoumat jižní pól a zaměří se mimo jiné i na pátrání po vodě. Sonda bude shromažďovat a analyzovat vzorky půdy, upřesnila vesmírná agentura Roskosmos.

„Luna pokračuje ve svém letu k přirozenému satelitu Země – všechny systémy na stanici fungují správně, komunikace s ní je stabilní,“ uvedl Roskosmos ve svém prohlášení zveřejněném na sociální síti Telegram.

„Získali jsme první data o letu na Měsíc a vědecký tým je začal zpracovávat,“ dodala kosmická agentura.

Návaznost na sovětskou misi ze 70. let

Projekt Luna-25 navazuje na poslední lunární misi Sovětského svazu, Luna-24, která v roce 1976 dokázala přistát na Měsíci, odebrat vzorky a vrátit se na Zemi.

Rusové posílají sondu na Měsíc. Kvůli startu evakuují vesnici

Zahraniční

Na projektu Luna-25 a dalších ruských misích na Měsíc se měla podílet i Evropská kosmická agentura (ESA), která ovšem po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru přerušila spolupráci s Moskvou. Rusko následně prohlásilo, že jeho lunární programy budou pokračovat a že evropské vybavení a technologie nahradí svými.

Není bez zajímavosti, že se v podobném termínu jako Luna-25, a to letos 23. srpna, pokusí poblíž málo prozkoumaného jižního měsíčního pólu přistát i indická mise Čandraján-3.

Indická sonda poslala své první snímky povrchu Měsíce. Přistání se blíží

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám