Hlavní obsah

Ruští kosmonauti zrušili výstup do volného vesmíru. Může za únik kapaliny z lodi mikrometeorit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrteční plánovaný výstup ruských kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do otevřeného vesmíru byl zrušen. Podle amerického úřadu NASA se tak stalo kvůli úniku chladicí kapaliny z lodi Sojuz MS-22. Rusko nejprve hlásilo „technickou závadu“, později přišlo s domněnkou, že za to může náraz mikrometeoritu. Únik je vidět na videu od NASA, které zprostředkovala agentura Reuters.

Ruští kosmonauti zrušili výstup do volného vesmíru kvůli úniku kapaliny z lodiVideo: Reuters

 
Článek

„Vesmírná stanice je v dobrém stavu a posádka Expedice 68 je v bezpečí,“ napsala na Twitteru NASA. To potvrdila i ruská vesmírná korporace Roskosmos.

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze zatím kvůli úniku chladicího média nedochází k přehřívání kosmické lodi.

„Pomocí manipulátoru ERA (robotické rameno na ISS - pozn. red.) proběhla další inspekce. Pozemní týmy budou celou situaci analyzovat,“ podotkl dopoledne Václavík s tím, že ve hře je i vyslání náhradního Sojuzu na orbitu.

Američtí astronauti nainstalovali na ISS nové solární panely

Věda a školy

Podle odpoledního vyjádření bývalého ruského kosmonauta Sergeje Krikaljova je možné, že došlo k poškození radiátoru a servisního modulu kosmické lodě Sojuz MS-22 dopadem mikrometeoritu či kosmické tříště.

„Porucha může ovlivnit výkon chladicího systému modulu, ale neohrozí posádku,“ konstatoval podle agentury AP Krikaljov, který je v současnosti výkonným ředitelem pilotovaných programů Roskosmosu.

Ruští kosmonauti Sergej Prokopjev a Dmitrij Petelin měli ve čtvrtek v otevřeném vesmíru strávit šest hodin a 37 minut. Měli přenést „chladič výměníku tepla z malého výzkumného modulu Rassvet do víceúčelového laboratorního modulu Nauka pomocí manipulátoru ERA,“ informovala agentura TASS.

Před měsícem byl problém se skafandry

Na ISS oba Rusy dopravila raketa Sojuz, která odstartovala 21. září z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu. Plánované práce měli vykonat minulý měsíc, ale zabránila tomu porucha skafandrů. Kosmonauti později vadné součástky skafandrů vyměnili.

Mezinárodní vesmírná stanice je společným projektem NASA, Roskosmosu, evropské agentury ESA, Japonska a Kanady. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následným zavedením širokých protiruských sankcí ze strany západních zemí adresoval bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin Spojeným státům a dalším západním zemím už dříve řadu výhrůžek.

Navzdory rozkolu se ale NASA a Roskosmos dohodly na pokračování společných letů na ISS. Mezinárodní vesmírná stanice tak v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem.

NASA vyzvedla modul Orion z oceánu, budou ho zkoumat technici

Věda a školy

Evropská kosmická agentura vypustila meteorologickou družici nové generace

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám