Hlavní obsah

Ředitelé škol budou moci dát třídním učitelům až tři tisíce měsíčně

Novinky, ČTK, fš, ber
Praha

Ředitelé škol budou moci od září ohodnotit všechny třídní učitele částkou 1500 až 3000 korun měsíčně. Dosud dostávali zpravidla 500 až 1300 Kč. Návrh na zvýšení třídnictví schválila v pondělí vláda, jak na Twitteru informoval ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ředitelé škol budou moci už od září ohodnotit všechny třídní učitele částkou 1500 až 3000 Kč měsíčně,” uvedl Plaga k pondělnímu jednání kabinetu. Podle něj návrh podporují ředitelé škol i jejich školské asociace.

O zvýšení příplatků pro třídní učitelky a učitele v tomto volebním období jednala vláda i Sněmovna. Opoziční poslanecké návrhy neuspěly. Naposledy doporučil kabinetu zvednout částky sněmovní školský výbor letos v lednu.

Učitelům by se od září mohl zvýšit příplatek za třídnictví

Věda a školy

„Vlivem legislativních změn a společenského vývoje soustavně roste míra neuropsychické zátěže, která je s výkonem prací třídního učitele spojena,“ zdůvodnili letos návrh autoři.

MPSV: Stát nemá údaje o přesném počtu třídních

Nynější předpis předložilo ministerstvo práce (MPSV) po dohodě s ministerstvem školství (MŠMT). Resort práce v podkladech k nařízení už dříve uvedl, že stát nemá údaje o počtu třídních ani o tom, jak vysoké částky pobírají.

Podrobný manuál pro školy: testovaní roušky ve třídách odloží

Věda a školy

Ve skončeném školním roce bylo tříd a oddělení, kde dostávali vyučující třídnický příspěvek mezi 500 a 1300 korunami, celkem 54 187. Příplatek od 750 do 2500 korun se pak vyplácel učitelům a učitelkám do 10 239 tříd a oddělení.

Podle propočtů MPSV by tak na navýšení bylo potřeba i s odvody zhruba 593 milionů až 1,08 miliardy korun. Autoři uvádějí, že kraje a obce na to peníze v rozpočtu mají.

Dvě kategorie s upravenou částkou

Zvláštní příplatek se poskytuje za práci s psychickou zátěží, při možném ohrožení zdraví a života či v obtížném pracovním režimu. Podle zatížení a rizika se pracovníci dělí do pěti skupin. Třídní spadali do prvních dvou. Navrhovaný předpis učitele vydělil a vytvořil pro ně dvě speciální kategorie s upravenou částkou.

Zaměstnanci VŠ měli poprvé nižší výdělek než učitelé středních a vyšších odborných škol

Věda a školy

Do první učitelské skupiny mají podle dřívějších informací spadat třídní z běžných škol, vedoucí oddělení konzervatoří či základních uměleckých škol a studijních skupin vyšších odborných škol. Do druhé skupiny třídní ze škol, tříd či skupin pro žáky a studenty se speciálními potřebami, ze škol při zdravotnických zařízeních a z jednotřídek.

Reklama

Související články

Bitva o učitelské platy zatím bez vítěze

Změnu zákona, která má zajistit platy učitelů na úrovni 130 procent průměrné mzdy v kteroukoli dobu od roku 2023, odmítají koaliční poslanci ANO a ČSSD.

Výběr článků

Načítám