Hlavní obsah

Raketoplán Discovery zakotvil u ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americká kosmická agentura NASA uzavřela s Ruskem dohodu, že na mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dopraví šest amerických astronautů. NASA to oznámila v noci na středu. Dopoledne se Discovery spojil s vesmírnou stanicí ISS. Jde o jeden z posledních letů raketoplánů.

Článek

Přistání raketoplánu lehce zkomplikovala závada na anténě, která se obvykle používá k radarové navigaci při přibližování vesmírného plavidla ke stanici. Řídící středisko nicméně již předem ohlásilo, že astronauti se mohou spolehnout na další navigační nástroje, a ubezpečilo, že připojení Discovery k ISS nebude kvůli poruše antény o nic nebezpečnější.

Kvůli zmíněné závadě rovněž nebylo možné poslat z Discovery na Zemi výsledky kontroly tepelného štítu lodi, který chrání posádku při sestupu zpět do zemské atmosféry. Astronauti proto výsledky nahrávali a pošlou je na Zemi z ISS.

Raketoplán Discovery, který odstartoval na velikonoční pondělí z floridského mysu Canaveral bude u ISS zakotven devět dní. Na Zemi by se měl vrátit 18. dubna. [celá zpráva]

Discovery na stanici přivezl 12 tun nákladu, zejména italský modul Leonardo. Na stanici budou po jeho připojení poprvé čtyři ženy současně.

 NASA objednala dopravu astronautů v Rusku

Kontrakt v hodnotě 335 miliónů dolarů podepsaný s ruskou vesmírnou agenturou Roskosmos předpokládá, že v roce 2013 a 2014 bude na ISS dopraveno šest amerických astronautů, uvedla NASA.

Americké raketoplány čekají poslední tři lety k ISS, které by se měly uskutečnit do letošního října, nelze ale vyloučit posunutí posledního na příští rok. Poté budou z důvodu vysokých nákladů a bezpečnostních rizik vyřazeny z provozu. Až budou odstaveny, budou USA v dopravě svých astronautů na ISS plně závislé na ruských lodích. Vývoj nového nosiče Ares byl zrušen.

Všechny tři zbývající raketoplány Atlantis, Discovery a Endeavour mají stálé technické problémy zejména s palivovými nádržemi, jejich ventily a senzory. Při startech také často trpí drobnými poškozeními tepelného štítu, kde odpadává izolační pěna.

Reklama

Výběr článků

Načítám