Hlavní obsah

Proč odcházejí čeští lékaři do zahraničí

Novinky, dol, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékaři z Česka i z dalších postsocialistických republik často hledají uplatnění za hranicemi své vlasti, přestože v jejich rodné zemi se lékařských odborníků nedostává. Dochází pak k paradoxním situacím, kdy musí být uzavírány celé nemocnice, protože v nich nemá kdo léčit pacienty. Co vede lékaře v takové míře k odchodům do zahraničí?

Článek

Přesné počty českých lékařů pracujících v cizině nejsou známy. Ministerstvu zdravotnictví ani úřadům práce nemusejí hlásit, že mají práci v jiné zemi. Nejčastěji si místo najdou na inzerát. Česká lékařská komora (ČLK) vydá každý měsíc desítky potvrzení o bezúhonnosti, jež potřebují lékaři k práci v cizině.

"Jsou to určitě stovky, možná už tisíce českých lékařů, kteří v cizině pracují. Exodus zejména v příhraničí je velký," uvedl předseda lékařského odborového svazu Martin Engel. Pro české zdravotnictví však kvůli odchodu odborníků začíná být podle Engela situace vážná. Nemocnice mají už leckde problém zajistit plynulý provoz. Místo zkušeného anesteziologa nastoupí mladý, což není srovnatelné, protože zkušenosti se sbírají tak deset let.

Motivací je až desetinásobek mzdy

Do vzdálenějších a exotických zemí vyjíždějí podle něj čeští lékaři také, jsou to ale spíše jednotlivci. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka odchází ročně do ciziny zhruba 400 českých lékařů, nejčastěji do Británie a Německa, pracují také v USA a arabských zemích. Z příhraničních oblastí často dojíždějí lékaři za prací denně, je to pro ně výhodné, protože náklady na živobytí mají české, ale příjmy německé či rakouské.

V Česku má kvalifikovaný lékař v průměru měsíčně kolem 40 000 korun, v cizině až 300 000 korun. V průzkumech sice velká část lékařů naznačuje, že by chtěla pracovat v zahraničí, ve skutečnosti jich však odchází méně. Například pro zubaře znamená odchod do ciziny velké náklady na vybudování praxe.

"Odchod je pro lékaře po vstupu Česka do EU jednodušší, protože je jim uznávána nejen odborná, ale i specializovaná způsobilost," vysvětlil Kubek. Lékařům je uznáno všeobecné medicínské vzdělání i specializace v oboru, jejich uplatnění se tím rozšířilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám