Hlavní obsah

Probíhají náhradní termíny jednotných přijímaček na maturitní obory

Studenti, kteří se kupříkladu z důvodu nemoci nemohli dostavit v dubnu k jednotným přijímacím zkouškám na maturitní obory středních škol, mají nyní možnost absolvovat zkoušky v náhradním termínu. První náhradní termín vypsalo ministerstvo školství na toto úterý 10. května, druhý na středu 11. května.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jednotné přijímací zkoušky - ilustrační snímek

Článek

Zkoušky na čtyřleté maturitní obory se konaly 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna. Podle organizátora Cermatu se k nim přihlásilo 103 tisíc zájemců o maturitní obory, z toho přibližně 79 600 na čtyřleté obory a zbytek na šestiletá a osmiletá gymnázia. K těmto přijímačkám se navíc přihlásilo téměř 1300 uprchlíků z Ukrajiny.

Uchazeči, kteří se nemohli dostavit v řádném termínu, museli doručit omluvu řediteli střední školy. Pokud ji ředitel uznal, mohou se teď zájemci dostavit ke zkouškám v náhradním termínu.

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Věda a školy

Zástupci Cermatu na konci dubna uvedli, že uchazeči o studium čtyřletých oborů získali letos u jednotných přijímacích zkoušek v průměru méně bodů v češtině a více bodů v matematice než v roce 2019, kdy se tyto přijímačky konaly ve stejném modelu jako letos. Na víceletých gymnáziích se pak průměrný počet dosažených bodů zvedl.

Ukrajinští uprchlíci, kteří se přihlásili na střední školy, dosáhli v průměru horších výsledků než ostatní uchazeči. Kolik žáků u přijímacích zkoušek uspělo a kolik bodů jim stačilo k přijetí, není dosud z údajů Cermatu zřejmé.

Cermat: Počet škol s maturitními obory klesá

Věda a školy

Odborníci dlouhodobě upozorňují, že se průměrné počty bodů u přijímaček meziročně nedají moc srovnávat. Obtížnost zkoušek se může každý rok lišit, protože jejich úkolem není ověření úrovně znalostí, ale roztřídění uchazečů, vysvětlili již dříve např. konzultant obecně prospěšné společnosti EDUin Tomáš Feřtek a předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček.

Analyzovat letošní výsledky testů bude podle organizace EDUin možné až po vydání souhrnné zprávy, kterou Cermat zveřejní později. Loni vyšla až v červenci.

Příslušné testy od Cermatu tvoří alespoň 60 procent (tj. nutné minimum – pozn. red.) celkového hodnocení uchazečů, zbylá kritéria si určila sama škola.

Maturitní testy skončily minulý týden, blíží se ústní

Ve středu 4. května navíc pro maturanty skončilo období didaktických testů. Skládat ten den mělo testy z němčiny, ruštiny, francouzštiny či španělštiny 1851 studentů, kteří před volbou matematiky upřednostnili jiný cizí jazyk než angličtinu. Zhruba 56 tisíc maturantů, kteří si vybrali angličtinu, psalo test již v pondělí 2. května. Povinnou češtinu skládali všichni v úterý 3. května.

Maturanti se po covidu vrátili k didaktickým testům, slohy má v režii škola

Věda a školy

Zájemci minulou středu také absolvovali nepovinnou obtížnější zkoušku z matematiky. Přihlásilo se k ní 2778 žáků, tedy o 21 méně než loni, šlo nejčastěji o gymnazisty. Standardní test z matematiky psali maturanti minulé pondělí.

Studie: Žáci s Hejného matematikou mají lepší výsledky než ostatní, spokojenější však nejsou

Věda a školy

Z cizích jazyků se podobně jako z češtiny dělají vedle testů ještě ústní zkoušky a písemné (slohové) práce. Před rokem maturanti o tuto část zkoušky z dospělosti přišli – u loňských maturit se kvůli epidemii covidu zrušily slohy, studenti nemuseli skládat ani jinak povinné ústní zkoušky z češtiny a z cizího jazyka, mohli ale dobrovolně. Povinně je tehdy čekaly dvě až tři zkoušky z předmětů podle oboru a didaktické testy z češtiny a cizího jazyka či matematiky.

Letos už je opět vše v původních kolejích, psaly se jak písemné práce, tak didaktické testy. I když s jednou změnou: zatímco původně patřily písemné práce do státní maturity organizované Cermatem, po změně legislativy jsou zpět v režii školy. Slohy psali maturanti většinou v dubnu.

Odbory: Vyhazov učitelky kvůli proruské propagandě musí být podle zákona

Domácí

Období ústních zkoušek potrvá od 16. května do 10. června, konkrétní termín určili ředitelé škol.

Výsledky jednotných maturitních testů se podle vyhlášky z roku 2020 neznámkují, ale hodnotí se procenty a slovy „uspěl“ či „neuspěl“. Školy by měly dostat výsledky od Cermatu 15. května a žákům je předat nejpozději den poté. Známky budou až z tzv. profilové neboli školní části maturitních zkoušek.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám