Hlavní obsah

Studenti pražské průmyslovky vyšli do ulic a na radnici za svého učitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí dopoledne se před pražským magistrátem odehrál neobvyklý protest. Dorazil tam více než stohlavý průvod studentů strojnické průmyslovky z Betlémské ulice. Vybaveni transparenty, které žádaly odvolání ředitele Miroslava Žilky a setrvání angličtináře Milana Šandy ve škole, přinesli petici s více než sedmi sty podpisy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Protestní průvod studentů z Betlémské ulice

Článek

„Jsme si vědomi, že personální změny jsou zcela a jen v kompetencích pana ředitele, ale zde se jedná o neoprávněnou výpověď a chyby v personální práci, žádáme o prošetření zřizovatelem školy a příslušného orgánu inspekce práce,“ stojí v petici.

Ta také upozorňuje, že v posledních dvou letech muselo školu opustit 14 pedagogů, často erudovaných. Šanda je třídním v maturitním ročníku.

S protestujícími promluvil radní Antonín Klecanda (STAN), který spolu s ředitelkou odboru školství Lenkou Němcovou také školu ráno navštívil. Ředitele Žilku požádali, aby vzal zpět výpověď, kterou dal třídnímu maturitního ročníku. „Pan ředitel řekl, že se o to pokusil, ale pan učitel na to nepřistoupil,“ popsal Novinkám a Právu Klecanda.

Na pražské základní škole zbyla jedna učitelka. Ostatní odešli kvůli nové ředitelce

Domácí
Foto: Petr Janiš, Právo

Protest studentů před pražským magistrátem.

Měnit učitele čtvrťákům dva měsíce před maturitou podle něho není šťastné a radní by stál o to, aby učitel Šanda dokončil školní rok. Situaci ve škole podle něj nyní může řešit jen inspektorát práce, který posoudí, zda jsou oprávněné výtky, které ředitel učitelům rozdal.

Na místo ředitele průmyslovky v Betlémské se bude konat konkurz, protože řediteli končí šestileté období. V některých případech magistrát ke konkurzům po šesti letech nepřistupuje, v Betlémské to však podle radního bylo na místě.

„Konkurz byl vypsán i na doporučení školní rady. Uvidíme, jak dopadne,“ dodal Klecanda. Celkem nyní v Praze končí funkční období asi 90 ředitelům středních škol.

Pedagogům vzrostly platy o 1663 korun. Cíle vlády se vzdalují

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám