Hlavní obsah

Polská bioložka ohlásila novinku proti kocovině

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První účinný prostředek na světě k potlačení následků nadměrné konzumace alkoholu ohlásila polská bioložka Katarzyna Koziaková z Lékařské univerzity ve Varšavě. Od počátku devadesátých let se věnuje výzkumu buněk lidského organismu a nedávno při aplikaci acetaldehydu zjistila, že urychluje spalování etanolu v játrech.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řečeno zjednodušeně: lidi „po opici“ dokáže postavit na nohy několikanásobně rychleji než dosud existující preparáty proti kocovině. „Dosud se používaly metody založené především na působení kofeinu, vitamínu C či glukózy, avšak jejich účinek bývá minimální, či dokonce žádný,“ řekla portálu Natemat.pl bioložka.

Dodala, že o její nápoj s enzymy oslabujícími účinky etanolu v lidském těle už projevila zájem britská společnost LSBC, která chystá v Polsku výrobu novinky.

„Nápoj se vzhledem i chutí podobá oranžádě, prošel testy a nyní čeká na schválení patentovým úřadem,“ uzavřela Koziaková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám