Hlavní obsah

Lidé v Česku pozorovali polární záři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na některých místech Česka byla v neděli vidět polární záře. Pozoruhodný jev avizoval v neděli na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na většině území ale panovala velká oblačnost, zmenšená měla být podle meteorologů na jihu České republiky. K pozorování byl podle meteorologů kromě malé oblačnosti nutný dobrý výhled nad severní obzor a temná obloha.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Krátce po setmění byla i přes oblačnost vidět na Břeclavsku u Velkých Bílovic polární záře

Článek

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze. Zatímco v polárních oblastech jsou celkem běžné, v nižších zeměpisných šířkách je jejich výskyt vzácný.

„Dnes před obědem dorazil k Zemi materiál z jedné ze slunečních erupcí. Aktuálně je zemské geomagnetické pole narušené a je naděje na spatření polární záře po setmění. Není vyloučené, že ještě dorazí k Zemi i další, pozdější erupce. V takovém případě by šance na spatření polární záře ještě výrazně vzrostla,“ uvedl ČHMÚ.

Počasí podle meteorologů pozorování moc nepřálo, na většině území se totiž vyskytovala velká oblačnost. Větší šance na zmenšenou oblačnost jsou na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě. „Pokud se o spatření polární záře chcete pokusit, můžete hned zvečera,“ sdělili.

Na sociální síti X už několik uživatelů sdílelo své úlovky. Jasně viditelnou polární záři vyfotili lidé u Říčan, v Ostravě či na Vysočině.

Anketa

Je u vás dnes vidět polární záře?
Ano.
19,1 %
Ano, ale velmi slabě.
5,3 %
Ne.
75,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9669 čtenářů.

Polární záře bylo vidět také v sousedním Slovensku nebo v Maďarsku, ukázaly záběry z webkamer. Například ve slovenské obci Rybany mohli tamní obyvatelé zpozorovat růžovou záři.

„Jak dlouho budou polární záře pozorovatelné, se nedá odhadnout. Vše závisí na vlastnostech slunečního větru, který k nám po tomto impaktu proudí. Vědci se ale domnívají, že zvýšená geomagnetická aktivita potrvá dokonce až do 10. listopadu, kdy se v občasných intervalech mohou objevit další polární záře i nad českým a slovenským obzorem. Pravděpodobně budou viditelné jen fotograficky,“ poznamenal fotograf Petr Horálek, který se fotografováním polární záře dlouhodobě zabývá.

Foto: idokep.hu

Polární záře v obci Rybany na Slovensku

Foto: Ondřej Grym

Polární záře nad Dolními Domaslavicemi

Sledovat polární záři je podle odborníků nejlepší z místa s otevřeným obzorem na sever, nejlépe na horách či jiných místech, kde je tmavá obloha. V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, v ČR se objevují nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září vzdáleného města.

Letos byla v Česku vidět polární záře v únoru a v dubnu, kdy byla na řadě míst výrazná a dobře viditelná i z velkých měst, i tehdy někde pozorování zhatily mraky. Záře byla nejen červená a zelená, ale měla i odstíny růžové a sahala až do zenitu, komentovala tehdy na webu tuto nevšední nebeskou podívanou Česká astronomická společnost.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Krátce po setmění byla díky menší oblačnosti na Jihlavsku viditelná polární záře

Česko v noci zaskočila výjimečně silná polární záře, vidět byla až na Šumavě

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám