Hlavní obsah

Česko v noci zaskočila výjimečně silná polární záře, vidět byla až na Šumavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aplikace na předpovídání polární záře v neděli navečer nelhaly. Když se totiž jejich alarmy rozezní, i když se nacházíte v České republice, je zjevné, že erupce na Slunci narušily zemské magnetické pole vskutku nemálo. Polární záře totiž bývá k vidění obvykle jen na samotném severu Evropy, velmi sporadicky může být sledována na severu Polska či Německa. V Česku je její pozorování spíše vzácným svátkem. Ten v noci na pondělí nastal.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře (archivní snímek)

Článek

V Česku bývá polární záře k vidění zhruba jednou za tři roky, obvykle ale jen na samotném severu republiky. Navzdory tomu byla v noci na pondělí polární záře v Česku k vidění již podruhé.

Tentokrát její pozorování hlásí lidé napříč republikou, dokonce i v takových světelně znečištěných místech, jako je Praha. Dobře pozorovatelná byla samozřejmě i na severu Čech, mnoho působivých snímků pochází z Liberce a jeho okolí.

Fotky ale na sociální sítě nahrávají také lidé z Plzeňska, či dokonce ze Šumavy, kde je pozorování polární záře skutečnou raritou. Tam navíc kvalitě pozorování napomáhalo místní nízké světelné znečištění.

Pořídili jste působivý snímek polární záře nad Českem? Podělte se o něj s námi na e-mailu info@novinky.cz a do předmětu uveďte „Česko září“. Nejlepší snímky zveřejníme.

Polární záře

Polární záře je souhrnný název pro světelné úkazy nastávající ve vysoké atmosféře ve výškách nad 80 km, nejčastěji kolem 100 km, někdy ale dosahují až do výšky několika set kilometrů. Jsou výsledkem poruch v magnetosféře Země způsobených slunečním větrem. Výraznější polární záře vznikají v důsledku vyšší rychlosti slunečního větru z koronálních děr na Slunci a tzv. výronů koronální hmoty - ty způsobují geomagnetickou bouři, jejímž důsledkem pak vzniká polární záře.

Na Slunci se konkrétně tvoří vlivem nerovností v magnetickém poli skvrny. U nich vznikne jedna masivní protuberance (erupce). Mrak částic slunečního větru tvořený protony, elektrony a alfa částicemi letí vesmírem, a pokud se na cestě setká s magnetickým polem Země, tak jej pole většinu odrazí dál do vesmíru, ale část ho zachytí a stáčí po spirálách směrem k zemským magnetickým pólům. Tam sluneční vítr interaguje s atmosférou a vzniká polární záře. Jde o jeden z hlavních jevů vesmírného počasí.

Záře nad Českem

Běžně se vyskytuje v polárních oblastech (jižní záře - aurora australis, severní záře - aurora borealis), zatímco ve středních zeměpisných šířkách - tedy i u nás - a zejména v tropech jen výjimečně.

V ČR to podle odborníků bývá většinou v rozmezí dvou až tří let. V severských zemích jsou polární záře viditelné po celé obloze, ale v tuzemsku jsou nevysoko nad severním obzorem, takže si je nezkušený pozorovatel může splést se září nějakého vzdáleného města.

V Česku byla vidět polární záře

Počasí

Reklama

Související témata:
Aurora borealis

Výběr článků

Načítám