Hlavní obsah

Pohádky vysvětlují i teorii relativity

Právo, Vladimír Klepáč

Fyziku, dokonce i tu nejsložitější část z ní, lze vysvětlit dětem formou pohádek. Jejich psaní je koníčkem absolventa Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně Martina Sodomky. Jeho unikátní technické pohádky byly již přeloženy do mnoha jazyků.

Foto: archiv Martina Sodomky

Nová kniha tvůrce technických pohádek Martina Sodomky vysvětluje základy moderní fyziky.

Článek

Novinkou mezi nimi je kniha Mimoprostor. Děti bere s jejími hrdiny na cestu do vesmíru. Vysvětluje jim přitom poměrně složité pojmy, jako je teorie relativity nebo kvantová mechanika.

Zajímavostí je, že si Sodomka své knížky sám ilustruje. Je schopen rozkreslit v pohádkách do detailů nejsložitější mechanismy a podrobně popsat, jak vše funguje.

Chtěl jsem otevřít svět, který byl dětem dosud nepřístupný.
Martin Sodomka, autor

Podle tvůrce technických pohádek je moderní fyzika fascinující tím, jak zasahuje až do oblasti mystiky. V knize vypadá vše jednoduše. Vysvětlit vše srozumitelně, zábavně a fakticky správně mu ale zabralo mnoho týdnů pilné práce.

„Chtěl jsem otevřít svět, který byl dětem dosud nepřístupný. Nevím o tom, že by existovaly jiné dětské knihy na stejné téma. Sice existuje mnoho publikací pro dospělé, ani ty ale nejsou obvykle příliš čtivé,“ řekl Právu Sodomka. Připustil, že mnohým se může zdát fyzika poněkud odpudivá. O to větší byly pro něj pohádky o ní výzvou.

V minulosti vytvořil knihy o týmu myších kamarádů, kteří například stavěli auto, letadlo, motorku nebo železnici. Hrdiny Mimoprostoru jsou mladí studenti technické školy. Zkoumají teoretickou možnost cestování vesmírem a najednou se v něm sami ocitají.

Kniha není určena pro čtenáře konkrétního věku

„Knihu jsem rozdělil na černé a bílé stránky. Na bílých se odehrává příběh. Na černých jsou pak vysvětleny podrobněji jednotlivé principy a pojmy. Hrdinové například zmíní anihilaci a v odborné části si pak čtenář může přečíst víc podrobností,“ uvedl Sodomka s tím, že kniha není určena pro čtenáře konkrétního věku. Pobavit může rodiče, popřípadě prarodiče školáků.

Zábavná fyzika pro učitele ZŠ a mateřinek může vzbudit zájem o technické obory

Věda a školy

Zatímco příběh napsal Sodomka snadno, tvorba černých stránek zabrala mnoho měsíců.

„U černých stránek jsem musel vymyslet, jak konkrétně je popsat stručně, zábavně a fakticky správně. Spolupracoval jsem s odborníky, kteří kontrolovali, zda jsem téma nezestručnil příliš nebo se neodchýlil od přesné terminologie. Někdy záleží na každém slovu,“ vysvětlil inženýr.

Pokud bude titul Mimoprostor úspěšný, rád by v nové edici vytvořil další knihu a zaměřil se na počítačovou techniku. Pokud o dětskou knihu o fyzice nebude zájem, tak napíše další díl technických pohádek, v nichž myší tým postaví loď.

Reklama

Související články

Na začátku diplomky, na konci jelen a hysterie

Své diplomové práce dokázaly přetavit v knihy. Platí to o dvou mladých absolventkách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni....

Výběr článků

Načítám