Hlavní obsah

Podnikatelům se má ulevit od rostoucí byrokracie

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hospodářská komora České republiky připravuje Právní elektronický systém (PES), který od roku 2018 zpřehlední podnikatelům jejich zákonné povinnosti. Podporu pro zavedení tohoto nástroje, usnadňujícího firmám a živnostníkům spravovat plnění jejich povinností přes internet, získala komora napříč politickým spektrem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý

Článek

„Je to snad poprvé, kdy politici nehledí na svou politickou barvu a chtějí se podílet na vyřešení největšího problému současného podnikání. Každá velká společnost i nejmenší živnostník si díky tomuto projektu budou moci snadno a rychle ověřit všechny povinnosti, které se týkají právě jejich odvětví a jejich profese,“ poznamenal prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý během tiskové konference, na níž představil plánovaný systém novinářům.

PES podle Dlouhého umožní podnikatelům, aby si spravovali přes internet a na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek.

„Větší zapojení elektronických řešení vidím jako velkou šanci pro snížení byrokracie. Státní správa na to není ještě stále dostatečně připravena. I tady vidím jako prioritu, abychom posunuli elektronizaci státní správy, a zde jsme připraveni spolupracovat se všemi iniciativami, které budou z IT sektoru přicházet,“ uvedl k projektu PES premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ušetří ročně miliardy

Podle odhadů Hospodářské komory systém ušetří nejméně 43 miliard Kč ročně, které dnes musí vydat na zpracování právních analýz a právní poradenství při zastupování před správními orgány a soudy ve sporech o výklad předpisů.

Pomůže také kontrolním a dozorovým orgánům orientovat se v právních předpisech, co mají kontrolovat a jménem státu vymáhat. PES bude navíc daňově uznatelným nákladem.

Časté změny zákonů, nařízení, vyhlášek a jejich nejednoznačný výklad v praxi vedou k tomu, že podnikatelé dnes i při dobré vůli nevědí, jaké povinnosti vůči státu musí plnit.

„Navíc praxe ukazuje, že zákony nezvládají jednoznačně vykládat už ani sami zákonodárci, soudy a státní dozorové orgány,“ připomíná Zdeněk Zajíček, který za projektem stojí a který je mimo jiné také tvůrcem CzechPointu nebo datových schránek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám