Hlavní obsah

Počítačový model ucha od českých výzkumníků může vylepšit sluchové pomůcky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB) vyvinuli kompletní počítačový model ucha, který umožní lépe prozkoumat lidské ucho a jeho poruchy a v budoucnu i zdokonalit naslouchadla a kochleární implantáty. Tým v čele s Pavlem Jungwirthem na modelu spolupracoval s kolegy z rakouské firmy na kochleární implantáty MED-EL.

Počítačový model ucha vyvinutý v ÚOCHB může pomoci vylepšit kochleární implantátyVideo: IOCB Prague

 
Článek

Konstrukce modelu vychází z nejnovějších znalostí fyziologie a molekulárních principů slyšení a umožňuje modelovat sluch savců, včetně člověka, od vnějšího ucha po sluchový nerv.

Díky modelu bude podle vědců možné nejen lépe prozkoumat lidské ucho, ale v budoucnu také zdokonalovat a lépe nastavovat sluchové pomůcky, včetně kochleárních implantátů.

Model je nyní k dispozici široké vědecké komunitě a může ho použít i každý, kdo má zájem modelovat různé typy sluchových poruch nebo se zabývá otázkou, jak tyto vady kompenzovat sluchadly či kochleárními implantáty, uvedli ve středu zástupci ústavu.

Čeští výzkumníci posouvají limity DNA. Objev může rozšířit způsoby využití v medicíně

Věda a školy

Jungwirth se do práce na modelu pustil v roce 2011 a podnětem pro něj bylo mimo jiné to, že chtěl porozumět problematice sluchového postižení, které má jeho syn.

„Kromě toho jsem si uvědomil, že v lidském uchu je přenos informace zprostředkován iontovými proudy vápníku a draslíku, což je přesně naše výzkumná parketa,“ konstatoval.

Počítačový model ucha je založený na programovacím jazyku a numerickém výpočetním prostředí MATLAB a lze díky němu získat údaje, které jsou experimentálně jen těžko dostupné.

„Fyzické měření na lidském uchu by bylo příliš invazivní a jediné, co se proto dosud nabízelo, bylo využití zvířecích modelů. Znovu se ukazuje, že počítačové modelování poskytuje vhled do konkrétních problémů tam, kde nelze provést experiment, a umožňuje porozumět systému jako celku,“ doplnili odborníci.

Dlouhodobý projekt

Jungwirth přiznal, že v roce 2011, kdy se do projektu pouštěl, naivně věřil, že je to práce maximálně na tři roky.

Vše začalo spoluprací s Pavlem Mistríkem z firmy MED-EL, která využívá počítačové modely k vývoji kochleárních implantátů. Výzkum pomohl dotáhnout do zdárného konce až po 12 letech Ondřej Ticháček – podle Jungwirtha neobyčejně nadaný a pracovitý student.

Výsledky výzkumu zveřejnil odborný časopis Hearing Research.

Naslouchátka můžou u lidí s poruchami sluchu snížit riziko rozvoje demence o 42 procent

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Kochleární implantáty

Výběr článků

Načítám