Hlavní obsah

Počet firem v konkurzu letos mírně poklesl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V prvním pololetí letošního roku bylo v ČR prohlášeno 933 konkurzů firem, což je o 95 méně než ve stejném období loni. Počet živnostníků v konkurzu neboli úpadkovém řízení klesl o 25 na 521, právnických osob v konkurzu ubylo 70 na 412. Informovala o tom společnost Creditreform.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V prvním pololetí roku 2017 bylo podáno celkem 14 846 insolvenčních návrhů, z toho 1141 u firem a 13 705 u spotřebitelů. Celkový počet insolvenčních návrhů klesl proti pololetí 2016 o téměř pět procent.

Možný vliv novely insolvenčního zákona

Červnový nárůst počtu insolvenčních návrhů v situaci, kdy se ekonomice daří, rostou zakázky i platy zaměstnanců a je vysoká poptávka po řadě profesí, je podle Creditreformu pravděpodobně důsledkem novely insolvenčního zákona, která vstoupila v platnost k 1. červenci 2017.

V červnu firmy podaly více insolvenčních návrhů patrně ve snaze předejít komplikacím.

Většina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku, případně je insolvenční návrh odmítnut z formálních důvodů, zastaven pro zpětvzetí či nedostatek podmínky nebo zamítnut z důvodu, že úpadek se neosvědčil.

Řešení úpadku je u právnických osob možné konkurzem, nebo reorganizací. Konkurz je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkurzu je v rámci speciálního soudního řízení zpeněžen majetek dlužníka. Výtěžek se rozdělí mezi jeho věřitele. V prvním pololetí bylo povoleno 12 reorganizací.

Pročištění segmentu firem

Očekávání Creditreformu pro rok 2017 jsou optimistická.

„Předpokládáme, že hospodářský růst a růst zaměstnanosti bude pokračovat i v letošním roce. S tím by mělo docházet i k růstu mezd a pozitivním dopadům v nárůstu domácí poptávky. Vzhledem k očekávanému ekonomickému vývoji a k tomu, že se v minulých letech segment firem díky insolvencím a konkurzům výrazně pročistil, předpokládáme pokles v počtu insolvencí u firem i pro rok 2017," odhadla společnost.

Reklama

Související články

Ženy zakládají malé firmy častěji než muži

Zájem žen o podnikání roste. Již pátým rokem platí, že ženy zakládají nové živnosti více než muži. Loni založilo malou firmu dvojnásobně více žen než mužů, od...

Rodinné firmy zažívají vzestup

Rodinným firmám se daří, více než dvě třetiny jejich majitelů mají zájem o předání podniku nástupcům. Osm z deseti rodinných firem navíc podporuje společensky...

Výběr článků

Načítám