Hlavní obsah

Počet firem v konkurzu letos mírně poklesl

Praha

V prvním pololetí letošního roku bylo v ČR prohlášeno 933 konkurzů firem, což je o 95 méně než ve stejném období loni. Počet živnostníků v konkurzu neboli úpadkovém řízení klesl o 25 na 521, právnických osob v konkurzu ubylo 70 na 412. Informovala o tom společnost Creditreform.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V prvním pololetí roku 2017 bylo podáno celkem 14 846 insolvenčních návrhů, z toho 1141 u firem a 13 705 u spotřebitelů. Celkový počet insolvenčních návrhů klesl proti pololetí 2016 o téměř pět procent.

Možný vliv novely insolvenčního zákona

Červnový nárůst počtu insolvenčních návrhů v situaci, kdy se ekonomice daří, rostou zakázky i platy zaměstnanců a je vysoká poptávka po řadě profesí, je podle Creditreformu pravděpodobně důsledkem novely insolvenčního zákona, která vstoupila v platnost k 1. červenci 2017.

V červnu firmy podaly více insolvenčních návrhů patrně ve snaze předejít komplikacím.

Většina insolvenčních návrhů u právnických osob končí prohlášením úpadku, případně je insolvenční návrh odmítnut z formálních důvodů, zastaven pro zpětvzetí či nedostatek podmínky nebo zamítnut z důvodu, že úpadek se neosvědčil.

Řešení úpadku je u právnických osob možné konkurzem, nebo reorganizací. Konkurz je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkurzu je v rámci speciálního soudního řízení zpeněžen majetek dlužníka. Výtěžek se rozdělí mezi jeho věřitele. V prvním pololetí bylo povoleno 12 reorganizací.

Pročištění segmentu firem

Očekávání Creditreformu pro rok 2017 jsou optimistická.

„Předpokládáme, že hospodářský růst a růst zaměstnanosti bude pokračovat i v letošním roce. S tím by mělo docházet i k růstu mezd a pozitivním dopadům v nárůstu domácí poptávky. Vzhledem k očekávanému ekonomickému vývoji a k tomu, že se v minulých letech segment firem díky insolvencím a konkurzům výrazně pročistil, předpokládáme pokles v počtu insolvencí u firem i pro rok 2017," odhadla společnost.

Reklama

Související články

Ženy zakládají malé firmy častěji než muži

Zájem žen o podnikání roste. Již pátým rokem platí, že ženy zakládají nové živnosti více než muži. Loni založilo malou firmu dvojnásobně více žen než mužů, od...

Výběr článků

Načítám