Hlavní obsah

Plat učitelů by měl za šest let překonat 130 procent průměrné mzdy, tvrdí plán

Praha

Průměrný plat učitelů v ČR by se měl do roku 2025 dostat nejméně na 130 procent průměrné mzdy ve státě. Alespoň na této hladině by se pak měl dále udržovat. Počítá s tím návrh záměru vzdělávání a jeho rozvoje do roku 2023, který by měla projednávat vláda. Podle dokumentu by se v příštích letech měl přehodnotit obsah učiva a zlepšit by se mělo i řízení škol.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Průměrná mzda ve státě dosáhla loni 31 885 korun. Průměrný učitelský plat se dostal na 33 244 Kč. Pokud by byl už teď o 30 procent vyšší než celorepublikový průměrný výdělek, pedagogové by v průměru dostávali 41 450 hrubého.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) v programovém prohlášení slíbila, že by učitelé v roce 2021 měli pobírat v průměru o 50 procent víc než v roce 2017, tedy asi 45 tisíc korun. V květnu průměrných 45 tisíc pro učitele za dva roky potvrdila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Růst pomalejší než u celorepublikového průměru

„V posledních čtyřech letech, mezi roky 2014 a 2018, rostl průměrný měsíční plat zaměstnanců regionálního školství pomaleji, než rostl celorepublikový průměr mzdy,” uvádí navrhovaný dokument.

Podle textu by do platů pedagogů mělo v příštím roce plynout o 17,11 miliardy korun více, v roce 2020 pak o 21,34 miliardy a v roce 2022 o celkem 29,3 miliardy.

Chceme rychlejší přidávání, říkají odbory

Odbory s navrženým tempem růstu platů tak, aby se za šest let dostaly na 130 procent průměrné mzdy, nesouhlasí. Požadují výraznější přidávání.

Navrhovaný materiál počítá také s tím, že by se s růstem výdělků měla zvednout i kvalita práce kantorů. Zlepšit by se měla hlavně tam, kde jsou výsledky českých školáků ve srovnání se zahraničními vrstevníky průměrné či podprůměrné.

Obsah učiva tak čeká v příštích letech podle navrhovaného materiálu revize. Jejím cílem je vzdělávání modernizovat a přizpůsobit potřebám. Rozvíjet by se měly čtenářské a matematické dovednosti, pozornost by se měla věnovat i vícejazyčnosti a kreativitě.

Rozšířit kapacity školek a testování žáků

V příštích letech by se měly podle plánu rozšířit kapacity školek či jiných předškolních služeb. Aby je využívalo víc dětí, zváží se zavedení stravování zdarma či odpuštění placení.

Větší podporu by měly dostávat základní školy v chudších regionech. Mezinárodní i domácí průzkumy ukázaly, že děti v Karlovarském či Ústeckém kraji mají slabší výsledky. Do výuky by se víc měly zapojit moderní technologie. Jak na tom školáci jsou a co se naučili, by se mělo začít zjišťovat od roku 2023.

Inovovat by se měla i nabídka středoškolských oborů, rozvíjet by se měla praktická výuka. Zlepšit by se mělo řízení škol. I jejich výsledky by se měly hodnotit a porovnávat.

Jak porostou platy nepedagogům?

Materiál počítá také s růstem platů nepedagogických pracovníků. Jejich průměrný výdělek se loni dostal na 19 561 korun. Poměr k průměrné mzdě ve volebním roce 2021 by se pak měl podle plánu udržovat v dalších letech.

V příštím roce by do platů neučitelských profesí ve školství mělo putovat o 2,4 miliardy korun víc, v dalších dvou letech pak o 5,46 miliardy víc, vyplývá z dokumentu.

Do příštího roku by měl resort připravit Strategii 2030, která se má stát základem české vzdělávací politiky pro budoucí desetiletí. I když se výdaje na školství zvyšují, jejich podíl na HDP proti minulým letům poklesl. Suma na vzdělávání se tak nezvedá podle růstu ekonomiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám