Hlavní obsah

Plaga: Návrat do škol v únoru? Pomohly by kloktací testy

Praha

Návrat žáků do škol by měl přijít tehdy, až budou podmínky k jeho trvalému udržení. Od 1. února je možné otevřít malotřídky. U závěrečných ročníků ZŠ a SŠ bude záležet, jak vývoj epidemie posoudí ministerstvo zdravotnictví. Uvedl to ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle něj by se v únoru mohlo do škol vrátit více žáků, pokud by se ve školství začaly využívat tzv. kloktací testy na covid.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnictví Jan Blatný (oba za ANO)

Článek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu večer seznámí vládu se změnami v protiepidemickém systému PES. Úpravy opatření by měly platit od 1. února. Ministr předpokládá, že zhruba v polovině března přijde s další aktualizací.

Minulý týden uvedl, že v pátém stupni pozměněného systému by mohla být povolena prezenční výuka pro malotřídky, deváťáky a poslední ročníky středních škol. Nyní jsou otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy škol základních. Zvažoval se i možný návrat zbytku prvního stupně.

Vraťte do malotřídek všechny žáky, volají ředitelé. Napsali Babišovi

Věda a školy

„Samozřejmě musí být návrat bezpečný a každý z nás si přeje, aby to byl návrat již trvalý, aby podmínky byly takové, že ve školách žáci již na prezenční výuce mohou vydržet,” poznamenal k tomu Plaga.

„Já si to dovedu představit ve stupni pět u malotřídek, kde se bavíme skutečně o malém počtu žáků,” dodal. Týkat by se to podle něj mohlo malotřídek s maximálně 75 žáky.

Blatný: 4. stupeň PES nejdříve v půlce února. Starší žáci by se ale mohli vrátit už dříve

Domácí

Hodlá ale respektovat ministerstvo zdravotnictví, na jehož rozhodnutí bude záležet. „Dnešek nebo 1. únor pro mě není žádné datum, kdy by mělo být po epidemii, to znamená, není to ani žádné datum, které by mělo být klíčové pro školství,” řekl šéf školského resortu.

Plošnější model testování ve školách

Věří, že se ministerstvu zdravotnictví v únoru podaří zajistit plošnější model pravidelného testování ve školách například s využitím takzvaných kloktacích testů ze slin. Pak by se podle Plagy mohlo do lavic vrátit víc žáků. Vše podle něj ale bude záležet na tom, jak se podaří vyřešit logistiku.

Plaga také připomněl, že v každém ročníku je v celé zemi celkem přibližně 100 tisíc dětí, středních škol je kolem 1200 a základních škol zhruba 4200. Třeba v případě středních škol, jejichž zřizovateli jsou většinou kraje, by podle něj na zajištění testování ve školách měla spolupracovat územní samospráva s centrálními složkami státu a případně Ústředním krizovým štábem.

Maturanty by mohly pustit do škol testy ze slin. Termín je ale nejasný

Koronavirus

„V současné době uvažujeme zejména o testování nejrizikovějších skupin, což jsou středoškoláci, maturanti. Je snahou zjistit, jakým způsobem by bylo možno toto provést zejména s pomocí testů, které by byly méně invazivní, než které se dosud provádějí, to znamená ze slin,“ potvrdil nedávno i Blatný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám