Hlavní obsah

Pivo v ohrožení. Vědci hledají způsob, jak zachránit klesající kvalitu sladovnického ječmene

2:25
2:25

Poslechněte si tento článek

České tekuté zlato je v ohrožení. Dlouhodobě se vlivem sucha snižuje kvalita sladovnického ječmene, který je základem pro výrobu piva. Vědci proto s jeho producenty hledají způsob, jak situaci změnit. Na 200 hektarech u Prahy, Jihlavy a Hradce Králové zkouší nový postup jeho pěstování. Úrodu monitorují i vesmírné družice Sentinel-2 a PlanetScope.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Předsklizňové odběry – měření výšky porostu na poli u obce Loučky u Jihlavy

Článek

Současné jaro je podle agronomů mimořádně suché a problémy s nedostatkem vláhy se budou kvůli globální změně klimatu ještě prohlubovat. Výsledkem toho je, že se nedaří vypěstovat tolik sladovnického ječmene jako v minulosti, navíc jeho zrna už nejsou tak kvalitní. Je v nich až příliš vysoký obsah dusíkatých látek, což není k vaření piva vhodné.

Navíc tyto potíže odrazují zemědělce od pěstování ječmene, protože se jim to už tolik nevyplácí.

Pomůže kukuřice a slunečnice

Agronomové z brněnské Mendelovy univerzity a pražské České zemědělské univerzity ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem a zemědělskou společností JTZE testují alternativní způsob pěstování ječmene. Cílem je udržet přirozenou vláhu na polích i po sklizení ječmene.

Obvykle až do jarní setby bývala pole holá. Voda z dešťů z nich pak odtékala a půda se vysušovala.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Mapový přehled snímků pole u Jihlavy z družice PlanetScope pro vegetační období 2024. Zachycují míru vlhkost půdy - modrá barva znamená vysokou vlhkost, oranžová nízkou.

„Proto testujeme používání meziplodin. Pole po sklizni ječmene už nenecháváme ladem holá a zbavená veškerého porostu. To je starý způsob hospodaření, od něhož se bude celkově postupně ustupovat. Pole oséváme na zimu meziplodinami, například kukuřicí a slunečnicemi,“ řekl Novinkám vedoucí výzkumného týmu Vojtěch Lukas z Mendelovy univerzity.

Kořeny meziplodin udržují přirozenou vlhkost půdy, a tím i její kvalitu. Do jara, tedy do další setby ječmene, uhynou a před setbou budou zaorány.

Vědci už mají na všech třech lokalitách v Česku, na nichž využívali přes zimu meziplodiny, první sklizeň ječmene za sebou – a co do výnosů a kvality zrna jsou výsledky momentálně zhruba stejné jako z ostatních polí.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Vědci odebírají vzorky z pole.

„Půda potřebuje čas, než si na nový způsob hospodaření zvykne. Tato změna může trvat až osm let. Zhodnotit alespoň dílčí výsledky přechodu na nový alternativní způsob hospodaření se můžeme pokusit nejdříve po sklizni v roce 2027,“ zdůraznil Lukas.

Podle vědců to sice bude trvat dlouho, pokud ale chtějí domácí pivovary udržet vysokou kvalitu českého piva vařeného s využitím kvalitního domácího sladovnického ječmene, je hledání nových způsobů jeho pěstování nezbytné.

Výběr článků

Načítám