Hlavní obsah

Pětina lidí hledá novou práci

Právo, Novinky, kil, fš

V uplynulých šesti měsících změnilo práci osmnáct procent Čechů a zhruba pětina lidí si aktuálně novou práci buď hledá, nebo se po zajímavých pracovních příležitostech u jiného zaměstnavatele poohlíží. Nejčastěji měnili zaměstnavatele lidé pracující v sektoru hotelnictví a stravování, který je již tradičně oborem s nejvyšší mírou fluktuace zaměstnanců. Potvrdil to globální průzkum Workmonitor personálně poradenské společnosti Randstad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z šetření realizovaného na přelomu ledna a února vyplynulo, že se stávajícím zaměstnavatelem je spokojeno 65 procent českých zaměstnanců, z toho 16 procent je spokojeno velmi. Nespokojenost vyjádřilo osm procent respondentů, velmi nespokojených je pouhé procento zaměstnanců.

„Míra spokojenosti zaměstnanců odráží všeobecnou spokojenost s ekonomickým vývojem země a v posledních čtyřech letech je víceméně stejná. Kdo není v práci spokojen, nemá příliš velký problém ji změnit. Nespokojenců, kteří setrvávají v nevyhovující práci, není mnoho, a tudíž i celková míra spokojenosti zaměstnanců je vyšší,“ okomentovala to Alžběta Honsová, marketingová manažerka české pobočky společnosti Randstad.

Kdo měnil zaměstnavatele

Z hlediska sociálního rozvrstvení byla míra fluktuace mírně vyšší u žen (19 procent) než u mužů (18 procent). Tradičně nejvyšší podíl těch, kdo měnili práci, připadá na nejmladší kategorii zaměstnanců ve věku 18 až 24 let (44 procent), a na věkovou kategorii 25 až 34 let (22 procent). S rostoucím věkem míra fluktuace zaměstnanců klesá.

Jako nejčastější důvod pro změnu místa uvedli respondenti průzkumu nespokojenost se zaměstnavatelem (26 procent), získání lepších pracovních podmínek (21 procent) a osobní důvody (21 procent). Co se týče oborů, k největší fluktuaci zaměstnanců a změnám zaměstnavatele došlo v sektoru služeb v oblasti hotelnictví a stravování.

Kdo hledá novou práci

Aktuálně si novou práci hledá pět procent dotazovaných a dalších 15 procent po nových pracovních nabídkách a příležitostech pokukuje. „Téměř 80 procent Čechů je přesvědčeno, že pokud by si museli hledat jiné zaměstnání, najdou ho bez větších problémů. Je to vůbec nejvyšší míra důvěry ve vlastní uplatnění na pracovním trhu od počátku dotazování v rámci pravidelných čtvrtletních průzkumů Workmonitor od roku 2014,“ zdůraznila Alžběta Honsová.

Novinky již zmiňovaly, že změna místa sice může být lákavá, je však vhodné ji zároveň dobře zvážit. Příznivá situace na trhu práce podle ředitelky pracovního portálu Profesia Zuzany Lincové automaticky neznamená, že je nutné měnit stávající místo. Pokud jde o zlepšení pracovních podmínek, zaměstnanci mohou mít velmi dobrou vyjednávací pozici i se svými současnými zaměstnavateli, kteří si riziko jejich odchodu většinou uvědomují.

„Při hodnocení aktuálního stavu je nutné neztrácet ze zřetele pozitiva stávajícího místa a u nových potenciálních zaměstnavatelů naopak brát v potaz také možné negativní stránky změny. Nenechat se zlákat pouze na drobné zvýšení platu či posílení pozice, které ale bude vykoupeno třeba neporozuměním si s kolegy,“ varovala. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Zájem o práci seniorů se zvyšuje

Zaměstnávání seniorů je v personalistice živým tématem, zejména kvůli ztenčování zásob volných pracovních sil. Zájem o jejich zaměstnávání pomalu roste,...

Výběr článků

Načítám