Hlavní obsah

Petice žádá zvýšení platů pro všechny pracovníky ve školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Školské odbory ve středu 22. října doručily do Sněmovny a Senátu petici podporující zvýšení mezd nepedagogických pracovníků škol. Petiční archy, které už předtím předaly vládě, podepsalo více než 52 000 lidí. Odboráři nesouhlasí s tím, že se vyjednané zvýšení platů týká pouze učitelů, a ne například školníků a kuchařek.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Kdo se bude starat o školní budovy, až budou školníci stávkovat?

Článek

Odboráři tvrdí, že neučitelští pracovníci škol nedostávají odpovídající mzdové ohodnocení. Mzdy provozních a správních zaměstnanců škol se podle nich často pohybují zhruba na polovině průměrné mzdy v České republice, která v druhém čtvrtletí letošního roku překročila 23 000 korun. Podle odborářů brali v prvním pololetí letošního roku v průměru přibližně 12 130 korun.

Vedení odborů chce, aby nepedagogickým pracovníkům neklesaly reálné mzdy. Jejich předseda František Dobšík novinářům řekl, že má ve sněmovně i Senátu přislíbena veřejná slyšení, týkající se tohoto problému. "Vzhledem k tomu, že jsme získali více než 10 000 podpisů se bude výsledek senátního slyšení projednávat na nově ustanoveném plénu Senátu," uvedl předseda.

Odboráři chtějí, aby Senát o této záležitosti jednal ještě letos a dal najevo, jak ho řešit. Uvedli, že pokud se nepodaří navýšení platů pro tyto pracovníky škol zajistit, jejich nespokojenost vyústí do protestních akcí.

Reálné mzdy ve školství klesají

Odboráři si od počátku roku stěžují na vysokou inflaci a tvrdí, že jejím vlivem reálné mzdy v regionálním školství klesají. Podle nich činil průměrný plat v mateřských, základních a středních školách v prvním pololetí letošního roku asi 19 450 korun. Pedagogové podle odborů brali přes 22 600 korun, tedy zhruba 96 % průměrného platu v ČR. Platy učitelů v regionálním školství meziročně vzrostly přibližně o 350 korun, tedy o 1,6 %, tvrdí odbory. Inflace přitom v poslední době překračuje šest procent.

Ministr školství Ondřej Liška (SZ) už na jaře vyjednal zvýšení platů pro pedagogy. Letos školy dostaly na jejich mzdy 0,5 miliardy korun. V následujícím roce by však zvýšení mělo být výraznější a na platy pedagogů by měly jít navíc čtyři miliardy. Vláda dnes prosadila ve sněmovně schválení základních parametrů návrhu státního rozpočtu na rok 2009.

Ministerstvo školství odhaduje, že mzdy učitelů v příštím roce vzrostou minimálně o šest až sedm procent. Je prý možné, že růst bude činit až deset procent, protože se do něj promítnou odchody pedagogů v souvislosti s klesajícím počtem žáků. Podle odborů však bude růst nižší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám