Hlavní obsah

Osídlit Mars mají v roce 2023 dobrovolníci s pomocí reality show

Novinky, pst

Znělo by to jako vtip, kdyby nově představený projekt osídlení Marsu s pomocí velkolepé televizní reality show nezaštiťoval i nositel Nobelovy ceny a tvůrce skromnějšího pozemského pořadu Velký Bratr. Zatím ale autoři projektu Mars One představili na internetu jen propagační video.

Osidlování Marsu s pomocí reality show

 
Článek

"Můj první dojem byl, že jde o neobyčejný projekt lidí s vizí," řekl o Mars One nositel Nobelovy ceny, teoretický fyzik Gerard't Hooft. Skupina Holanďanů chce během sedmi let vyslat na rudou planetu první misi, která připraví základnu. Každé dva následující roky se bude základna budoucího osídlení zvětšovat a v roce 2022 mají ze Země odstartovat první osadníci.

Hooft přiznává, že byl zpočátku skeptický k proveditelnosti projektu, ale nechal se přesvědčit. "Myslím, že by to byla nejúžasnější mediální událost na světě," uvedl fyzik pro server The Inquisitr. Druhým velvyslancem projektu se pak stal spolutvůrce reality show Velký bratr Paul Römer. Slavná jména tak dělají z videa, které by bylo označeno jen za vtip nebo internetový hoax, doopravdy myšlený plán.

Lístek bude jen jednosměrný

Reality show má být příležitostí pro dobrovolníky, kteří budou chtít letět na Mars. Musí to ovšem chtít navždy, protože dostanou jen jednosměrný lístek. Část peněz na projekt by měla vzejít z reality show, která by začala již na Zemi výběrem a tréninkem kandidátů a vrcholila přibližně devítiměsíční cestou na planetu. Zde by pak reality show pokračovala sledováním života osadníků, jejichž počet by postupně rostl.

Osadníci budou muset být vybaveni vším potřebným a především zásobami vody a vzduchu, dokud je nebudou schopni sami vyrábět z místních zdrojů. To vše bude klást na účastníky projektu extrémní nároky.

Vše ovšem záleží na rozvoji kosmonautiky. Plány s letem na Mars velmoci zatím spíše odkládaly. Jistou nadějí by mohl být pro filmaře sen majitele první úspěšné vesmírné společnosti SpaceX Elona Muska, který chce strávit důchod na rudé planetě. Zatím však SpaceX vynesl jen několik satelitů a nedávno dopravil zásoby na Mezinárodní vesmírnou stanici. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám