Hlavní obsah

Soukromý modul Drak se spojil s orbitální stanicí ISS

Novinky, pst
Aktualizováno

Modul Dragon (Drak) se v pátek jako první komerční prostředek spojil s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) na oběžné dráze. Společnost SpaceX tak poprvé doručila na základě smlouvy s NASA zásoby a další vybavení posádce stanice. Mise rakety Falcon 9 a modulu Dragon, která začala v úterý, je považována za přelom v pronikání soukromého byznysu do vesmíru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolem ISS proletěl v těsné blízkosti modul DragonVideo: Reuters

 
Článek

"Vypadá to, že jsme chytili Draka za ocas," ohlásil z ISS astronaut Don Pettit.

Už dříve popsal operaci parkování modulu s pomocí robotické paže z ISS: "Zachycení modulu robotickou paží je jako kovbojské lasování". Celý postup musel být důkladný a opatrný, protože chyba by mohla ohrozit stanici, jejíž vybudování již pohltilo 100 miliard dolarů.

Parkování začalo ve chvíli, kdy se Dragon přiblížil k ISS na 2,5 km. V další fázi se modul přiblížil na 200 metrů, pak na 30 metrů a nakonec na deset, kdy proběhlo jeho zachycení.

Foto: NASA TV, Reuters

Modul Dragon zachycený robotickou paží ISS

Foto: Profimedia.cz

Šéf SpaceX Elon Musk představil novou raketu Falcon 9-Heavy

Dragon veze ISS zhruba půl tuny potravin, oblečení a počítačového vybavení. U stanice by měl kotvit 18 dní. Poté ho posádka naplní nákladem určeným pro návrat na Zemi a Dragon by měl na padácích přistát v Tichém oceánu.

Elonu Muskovi, majiteli a šéfovi SpaceX, už k úspěšnému startu telefonicky gratuloval i americký prezident Barack Obama. Překvapený Musk na síti Twitter přiznal, že když na telefonu viděl telefonát s blokováním zobrazení čísla, myslel si, že jde o o nějaký telemarketing. Gratulace ho potěšila a sebevědomě upozornil, že vzhledem k vesmírnému programu SpaceX, které NASA vyplatí za dvanáct smluvních letů k stanici 1,6 miliardy dolarů, mu bude telefon zřejmě zvonit často.

BEZ KOMENTÁŘE: Do vesmíru vzlétla první soukromá loďVideo: NASA

SpaceX má ambice vyslat i pilotovaný let na Mars a sám Musk, který spoluzakládal internetovou firmu PayPal a kromě SpaceX vlastní firmu Tesla Motors vyrábějící elektromobily, prohlásil, že důchod chce strávit při kolonizaci Marsu.

Foto: NASA

Přiblížení Dragona k ISS

Foto: ČTK/AP

Modul Dragon společnosti SpaceX

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám