Hlavní obsah

Od Japonska po Řecko. Modrý Měsíc sledoval celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci mohli v noci na čtvrtek pozorovat tzv. modrý Měsíc. Název nemá nic společného s barvou, jedná se o označení typu úplňku. Kochat se tímto úplňkem mohli nejen lidé v tuzemsku – agentury AP a Reuters zveřejnily působivé videozáběry z Řecka, Vietnamu, Japonska či Venezuely.

Lidé po celém světě sledovali modrý Měsíc.Video: Reuters/AP

 
Článek

Agentury zprostředkovaly záběry na Měsíc nad Západním jezerem ve vietnamském hlavním městě Hanoji. Dále nad japonskou metropolí Tokio, nad Poseidonovým chrámem na řeckém mysu Sunion cca 70 kilometrů od Athén, rovněž i video z pozorování úkazu z venezuelského hlavního města Caracas.

Jednalo se navíc o tzv. superúplněk, kdy je Měsíc úhlově největší v roce, zároveň šlo o druhý superúplněk v srpnu.

Označení „superúplněk“ není astronomickým termínem. Poprvé jej v roce 1979 použil astrolog Richard Nolle. Superúplněk či superměsíc je obecně definován jako úplněk, který je blíže k Zemi, než je obvyklé. Díky tomu se na obloze jeví o něco jasnější a větší. Měsíc se kolem Země nepohybuje po kružnici, ale po mírně výstředné elipse. Proto se vzdálenost obou těles mění – nejdál od sebe mohou být 406 725 kilometrů. Nejvíce se k sobě mohou přiblížit na 356 355 kilometrů, v průměru jsou středy obou těles vzdáleny 385 tisíc km.

První srpnový superúplněk byl 1. srpna, druhý se odehrál ve čtvrtek 31. srpna ve 3:35 SELČ – v tu chvíli nastal úplněk, během kterého Měsíc zároveň procházel na své eliptické dráze tzv. přízemím.

Síra, vápník, kyslík, železo. Indické vozítko odhaluje prvky na povrchu Měsíce

Věda a školy

Nynější největší přiblížení Měsíce k naší planetě, a to na vzdálenost 357 181 kilometrů, proběhlo už ve středu 30. srpna v 17:52 SELČ. To ale byl Měsíc ještě pod obzorem. Z hlediska pozorování – zejména dalekohledem – byl vizuálně zajímavý např. už východ samotného Měsíce ve středu okolo 19:30.

Označení „modrý Měsíc“ u aktuálního úplňku upozorňuje na fakt, že nastane druhý úplněk v jednom kalendářním měsíci, což není zcela obvyklé.

Svět se kochal prvním srpnovým superúplňkem

Věda a školy

„Pořekadlo ‚jednou za modrý měsíc‘ se od roku 1946 po nesprávném výkladu amatérského astronoma Jamese Hugha Pruetta používá pro označení druhého úplňku v jednom kalendářním měsíci,“ vysvětlil ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Úplně původně se však podle něj termín „modrý úplněk“ používal ve farmářských ročenkách ze Severní Ameriky už počátkem 19. století pro označení třetího úplňku v jednom ročním období, ve kterém nastanou čtyři úplňky, když obvykle jsou tři.

Nad Českem se rozzářil modrý Měsíc

Věda a školy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Hvězdářské dalekohledy

Reklama

Výběr článků

Načítám