Hlavní obsah

Objev superzemě rozmetal teorie astronomů o planetách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Astronomové nalezli pomocí vesmírného Keplerova dalekohledu supertěžkou planetu zemského typu. Už dříve se podařilo objevit tyto takzvané superzemě, které jsou podobně velké jako naše planeta, ale mnohem hmotnější. Kepler-10c, označovaný za megazemi, však představuje třídu samu pro sebe. Průměr má 2,3krát větší než Země, ale je sedmnáctkrát hmotnější.

Foto: Reuters

Představa astrofyziků o supertěžké planetě

Článek

„Megazemě je spousta pevných látek koncentrovaných na stejném místě bez jakéhokoli plynu,“ prohlásil Dimitar Sasselov z astrofyzikálního ústavu Harvard-Smithsonian v Bostonu, když v pondělí objev na konferenci v Bostonu oznamoval. Planeta má hmotnost Neptunu, ovšem místo aby šlo o plynného obra, je hmota stlačena do koule s průměrem jen 2,3krát větším než Země a činícím 29 000 km.

„Je 17krát, ve skutečnosti více než 17krát těžší než Země, což znamená hustotu 7,5 gramu na kubický centimetr,” dodal Sasselov s tím, že je to mnohem více, než mají horniny na Zemi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ale mějme na paměti, že je to obrovská planeta, což znamená, že tytéž nerosty jsou vysoce stlačené,” dodal.

Takováto planeta dosud nebyla objevena a podobný objev se ani nečekal. Dosud se předpokládalo, že všechny planety, které jsou desetkrát hmotnější než Země, patří mezi plynné obry, jako je Jupiter a Saturn. Ty kvůli své hmotnosti vyvozují dostatečnou přitažlivou sílu, aby udržely masy vodíku a dalších plynů.

„Příroda si dělá, co chce, bez ohledu na pozemské teoretiky,“ řekla Sara Seagerová z technologického institutu v Massachusetts, když se dozvěděla o objevu. Ukázalo se, že i velmi hmotné planety mohou zůstat kamenné, s jasně definovaným povrchem.

Foto: Reuters

Představa astrofyziků o supertěžké planetě

Podoba Kepleru-10c může souviset s tím, že je starý. Vznikl před jedenácti miliardami let a obíhá v těsné blízkosti mateřské hvězdy, ležící v souhvězdí Draka vzdáleném 560 světelných let.

Tři planety v obyvatelné zóně

Planetu objevil kosmický teleskop Kepler. Když se ukázalo, o jak podivné těleso se jedná, zaměřily se na něj pozemní dalekohledy, které zjistily, jak je hmotný.

Na Kepleru-10c by pozemský život mohl jen těžko vzniknout, astronomové ale podle listu Washington Post v pondělí informovali i o objevu tří planet s pevným povrchem. Ty se nacházejí ve vzdálenosti od mateřské hvězdy, která by umožnila vnik života.

Podle Ofera Cohena z centra pro astrofyziku Harvard-Smithsonian, který o nich informoval, obíhají okolo červených trpaslíků ze třídy M, kteří jsou nejčastější. V naší galaxii k nim patří 70 procent hvězd.

Obyvatelná zóna se u červených trpaslíků kvůli jejich nižší povrchové teplotě nachází blíže mateřské hvězdě, což ale podle Cohena znamená, že na ně více působí hvězdný vítr a dopadá na ně velké množství protonů.

„Možná bychom se neměli soustředit na trpaslíky třídy M, přestože jsou tak běžní. Možná bychom se měli soustředit na hvězdy podobnější slunci,“ dodal Cohen k dalšímu pátrání po obyvatelných planetách pozemského typu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám