Hlavní obsah

O modely Škody z Kvasin je větší zájem, firma plánuje směny navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvasiny

O modely Superb, Yeti a Roomster automobilky Škoda Auto je na trhu větší zájem a firma proto v závodě v Kvasinách na Rychnovsku plánuje směny navíc. Tři sobotní směny navíc na všech modelech by měli dělníci odpracovat ve druhém čtvrtletí.

Foto: maž, Novinky

Mezi modely škodovek vyráběnými v Kvasinách je největší zájem o Superb combi

Článek

U modelu Fabia, vyráběného v Mladé Boleslavi, se nic nemění a i v březnu se bude vyrábět jen ve dvou směnách čtyři dny v týdnu. V posledním čísle o tom informuje týdeník Škodovácký odborář.

Týdeník uvedl, že v únoru byly u výroby Roomsteru tři páteční směny zrušeny a odstávka u tohoto modelu tak byla na následující období poslední. Díky směnám navíc by se zaměstnancům na výrobě Roomsteru vyrovnaly v rámci takzvaného flexikonta pracovní doby tři zrušené směny.

Největší zájem o Superb combi

V nejbližším době by v Kasinách také měla začít výroba omlazeného modelu Roomster, který stejně jako model Fabia prošel faceliftem. "Facelift Roomsteru na lince zcela nahradí původní variantu. U tohoto modelu došlo proti lednu k mírnému navýšení zakázek, proto se nyní vyrábí v poměrně stabilizovaném standardním režimu," uvedl předseda kvasinských odborů Libor Dvořák. Nejvíce zakázek je podle něj nyní na model Superb Combi.

Týdeník uvedl, že u výroby fabií se zaměstnanci kvůli neodpracovaným směnám dostanou do konce března v rámci flexikonta do minusového salda až 90 hodin. Maximální minusová hodnota flexikonta je 120 hodin. Podle vyjádření šéfa výroby Pavla Raddy pro týdeník se zatím se zařazením plusových směn na fabii nepočítá. Nyní firma vyrábí od pondělí do čtvrtka denně 800 fabií.

Flexikonta bez dopadů na mzdu

Na flexikontech se odbory s vedením firmy dohodly pro letošní rok. Pro zaměstnance znamenají, že mohou zůstat doma bez zásadních dopadů na mzdu, pokud pro ně nebude práce. Tak jim na kontě vznikne jakési minus, které si mohou umazat odpracováním plusových směn, jež by Škoda organizovala v případě zvýšení odbytu. Pokud si minusové saldo nestihnou vinou firmy odpracovat do konce roku, nic jim kvůli tomu podle odborářského týdeníku nehrozí, konto se prostě vynuluje.

Škoda Auto loni prodala na všech světových trzích dohromady 684.226 vozů, o 1,4 procenta více než v roce 2008. Nejprodávanějším modelem firmy se stala Škoda Octavia, která těsně předstihla model fabii. Provozní zisk skupiny Škoda Auto ale loni klesl o 362 milionů eur na 203 milionů (5,19 miliardy Kč). Tržby automobilky se meziročně snížily o 11,7 procenta na 7,1 miliardy eur, uvedl dnes ve výroční zprávě na internetu mateřský koncern Volkswagen. Společnost Škoda Auto bude výsledky komentovat až 22. března na výroční tiskové konferenci.

Reklama

Výběr článků

Načítám