Hlavní obsah

Novela zákoníku práce zavede pozici vrcholového řídícího zaměstnance

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chystaná novela zákoníku práce (ZP) zavádí termín vrcholový řídící zaměstnanec. Půjde o vedoucího zaměstnance přímo odpovědného statutárnímu orgánu se stanovenou mzdou od 75 tisíc Kč. Bude to tak v případě jeho písemné dohody se zaměstnavatelem na zřízení této pozice. Pokud se novela ZP schválí v blízké době, mohla by tato novinka platit již od 1. července.

Foto: Profimedia.cz

Vrcholový řídící zaměstnanec si bude moci určovat pracovní dobu až do rozsahu 48 hodin týdně.

Článek

„ZP dosud zvláštní kategorii vrcholových řídících zaměstnanců, kteří řídí své přímo podřízené vedoucí zaměstnance, nijak neupravoval. Nově budou mít možnost rozvrhovat si pracovní dobu až do rozsahu 48 hodin týdně sami, a to i na dny pracovního klidu. Jde o maximální rozsah pracovní doby bez rozlišování mezi stanovenou týdenní pracovní dobou a prací přesčas,“ napsal Novinkám náměstek ministryně práce Petr Hůrka.

Vrcholový řídící pracovník rovněž nebude muset vykazovat evidenci své odpracované doby. Nemusí ji mít ani rozvrženou do směn.

Důraz na flexibilitu

Podle advokátní kanceláře Frank Bold Advokáti je cílem této změny reflektovat potřebu jiného pracovního režimu této specifické skupiny zaměstnanců, kde se klade důraz na flexibilitu.

Zavedení tohoto pojmu do české legislativy odráží praxi, kdy si vrcholoví manažeři standardně rozvrhují práci sami.

Žádný nárok na proplácení přesčasů

Určitým vyvážením možnosti samostatného rozvržení pracovní doby je ztráta nároku na příplatek za práci ve svátky, práci o víkendech či práci přesčas. Ta se podle advokátní kanceláře navíc při absenci pevné pracovní doby zjišťuje nesnadno. Větší komplikace však firmám změny přinést nemají.

„Naše docházkové systémy fungují v řadě velkých společností a z naší praxe mohu potvrdit, že nová úprava odpovídá zaběhlé praxi. Pro interní procesy firem a nastavení personálních systémů by tato legislativní změna tedy neměla představovat zásadnější komplikaci. Vše lze dnes ve firmách nastavit individuálně a spravovat třeba prostřednictvím mobilního telefonu,“ sdělil Novinkám Mgr. Petr Panec, obchodní ředitel společnosti OKsystem, a. s.

Vrcholový řídící pracovník zároveň nebude mít nárok na výplatu náhrady mzdy za osobní překážky v práci s výjimkou za dovolenou a dobu pracovní neschopnosti.

Mzdová hranice se může změnit

S ohledem na stále probíhající diskuzi zákonodárců nad hranicí mzdy 75 tisíc korun (původně byla dokonce 100 tisíc korun) lze podle vyjádření Komory právní odpovědnosti (KPO) očekávat, že se hranice nejnižší mzdy dosahované v kalendářním měsíci bude ještě měnit. Možnost změny částky připouští i advokátní kancelář Frank Bold Advokáti.

„V současné době jsou však již tendence snížit hranici na 60 tisíc, a to proto, že pro zaměstnance menších a některých středních zaměstnavatelů je tato hranice mzdy nedosažitelná,“ řekla ředitelka KPO Alice Kubíčková.

Ze zkušenosti zástupců středních a větších zaměstnavatelů, některých zástupců Senátu či Státního úřadu inspekce práce nicméně podle ní vyplývá, že institut vrcholového řídícího zaměstnance v podobě navrhované novelou zřejmě nebudou zdaleka využívat všichni.

Na dotaz, zda je šance, že se pojem vrcholový řídící zaměstnanec zavede již od 1. července, odpověděl náměstek ministryně práce takto: „Za stávajícího naplánovaného programu schůzí Sněmovny a Senátu lze novelu teoreticky stihnout v původním termínu, je to ale plně v rukou poslanců.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám