Hlavní obsah

Nová hnojiva z Brna pomohou i v boji se suchem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostlině dodají blahodárné živiny a současně u ní udrží vlhko tak, aby měla dokonalé podmínky k růstu. Jde o novou generaci hnojiv, kterou nyní vyvíjejí vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s komerčním partnerem. Hlavním cílem je boj s klimatickou změnou, kvůli níž je krajina v létě vyprahlá, řeky poloprázdné a pole se špatnou úrodou.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Petr Škarpa z Mendelovy univerzity při testování nových druhů hnojiv

Článek

Nová superhnojiva budou ještě navíc šetrná k životnímu prostředí, a co je neméně důležité, i lehce rozložitelná. Budou mít podobu granulí. Jejich základem je bramborový škrob, který vědci doplnili o speciální látky umožňující řízené uvolňování potřebných živin.

Neuškodí půdě

„K zadržování vody v půdě se dnes v zemědělství běžně používají syntetické superabsorpční polymery. Jsou sice schopné opakovaně vázat a uvolňovat až pětisetnásobek své hmotnosti, problém je ale v tom, že zůstávají v půdě. Proto jsme se zaměřili na vývoj přírodních alternativ, které by nezatěžovaly životní prostředí,“ řekl Právu vedoucí výzkumu Petr Škarpa.

Na vývoji hnojiv spolupracují odborníci z Agronomické fakulty s firmou Escube, s níž kdysi vytvořili například takzvané bioenergetické nápoje pro rostliny. V laboratořích výzkumné instituce Ceitec VUT již vznikají testovací granule, se kterými vědci na jaře vyrazí na pole.

Jak vypadá největší zemědělský dron v Česku? Tenhle „drobeček“ váží desítky kilogramů

Muži

Letos v laboratořích, za rok na poli

V první fázi vědci otestují hnojiva přizpůsobená specifickým potřebám pšenice a máku. Mák vysetý na jaře je na počátku růstu velmi náchylný na sucho. Protože má malá semena, má i malou energii klíčení a o to více je náchylný na stresy, jako je například sucho. Problémy se vzcházením máku trápí v České republice každoročně mnoho zemědělců.

„Pokud by se nám tento problém podařilo částečně vyřešit, považoval bych to za úspěch,“ uvedl Škarpa.

Vědci vybrané živiny zakomponují do granulí tvořených hydroabsorbentem pro zadržení vody. Tyto granule budou schopné vodu držet a zároveň ji řízeně, tedy pomalu a postupně, uvolňovat spolu s živinami do půdy. Při suchu tak nehrozí odumření rostlinek.

Foto: Mendelova univerzita Brno

Petr Škarpa při testování nových druhů hnojiv

Kromě osiva máku by se mohlo dát obalit hnojivem např. osivo řepky, pšenice nebo kukuřice. Letos se vědci zaměří na testování laboratorně připravených hnojiv v nádobách, příští rok je čeká nejtvrdší test v podobě použití nového produktu v terénu.

Rostliny při stresu vydávají zvuky, na které mohou reagovat okolní tvorové

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám