Hlavní obsah

Bobří maso je jedlé, lze z něj udělat i klobásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) zjistili, že bobří maso je jedlé, byť se na rozdíl od jiné zvěřiny nyní obvykle nekonzumuje. Jako praktický výstup výzkumu vznikly užitné vzory na zdravotně nezávadnou klobásu, případně konzervu s bobřím masem. Bobři jsou v ČR chráněni a jejich lov je umožněn pouze na povolení v místech přemnožení.

Foto: Envato Elements

Bobr (ilustrační foto)

Článek

Ačkoliv v minulosti se bobří maso konzumovalo, nyní podle Ondřeje Mikulky z Ústavu ochrany lesů a myslivosti z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU panovala mezi lovci nejistota ohledně zdravotní nezávadnosti masa kvůli možným parazitům.

„Lovec může maso z uloveného kusu zkonzumovat v rámci své domácnosti, ale u chráněných živočichů nemůže uvádět na trh jakoukoliv část zvířete nebo s ní obchodovat,“ dodal Miroslav Jůzl z Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty MENDELU.

Ročně se v ČR uloví pouze kolem pěti desítek kusů bobrů, lov je momentálně možný například v povodí Vltavy na jihu Čech, ale i na několika místech jižní Moravy. Populace bobra čítá podle údajů České zemědělské univerzity zhruba 15 000 kusů.

Bobří konzerva i klobása představují podle odborníků způsob z potenciálně rizikové suroviny získat zdravotně nezávadnou potravinu.

„Na užitné vzory jako jediné je spolu s články možné se ze systematických důvodů odkazovat v odborném prostředí i v komunikaci s ministerstvem nebo dozorovými orgány,“ dodal Jůzl.

Anketa

Ochutnali byste bobří maso?
Ano
52,1 %
Ne
44,7 %
Nejím maso
3,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3969 čtenářů.

Oblíbené recepty z mletého masa

Recepty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám