Hlavní obsah

Nová družice zachytila nevídané detaily Slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil první záběry Slunce z nové družice, která je schopna pořizovat snímky ve vysokém rozlišení. Fotografie by měly vědcům pomoci lépe zkoumat procesy, jež na Slunci probíhají.

Článek

Některé z fotografií z družice SDO (Solar Dynamics Observatory) vůbec poprvé zachycují vysoce detailní záběry slunečních erupcí a materiálu tryskajícího z jeho povrchu. Umožňují také výzkum jednotlivých slunečních vrstev.

„Tyto záběry ukazují dynamiku Slunce, jak nebyla známa za více než 40 let jeho výzkumu,“ uvedl Richard Fisher, ředitel oddělení výzkumu Slunce amerického NASA.

„SDO změní naše chápání Slunce a jeho procesů, které ovlivňují náš život a společnost. Tato mise bude mít pro vývoj vědy velký význam, podobný jako význam Hubbleova teleskopu pro moderní astrofyziku," dodal Fischer.

Družice SDO byla vypuštěna 11. února 2010 a je nejmodernějším přístrojem, který kdy naši nejbližší hvězdu zkoumal. Během příštích pěti let, kdy má být v provozu, má prozkoumat magnetické pole Slunce a přiblížit vliv, jaký má hvězda na změny v zemské atmosféře a na klima.

SDO je schopna pořídit záběry 10krát ostřejší, než jsou k vidění v televizoru s vysokým rozlišením, a data pošle na základnu rychleji než jakýkoli jiný přístroj. Je naprogramován tak, aby fotografie zasílal v intervalu několika vteřin.

Britští vědci, kteří se na projektu SDO převážně podílejí, budou denně analyzovat kolem 1,5 terabytu dat, tedy množství, které by za den zaplnilo harddisky několika běžných stolních počítačů.

Reklama

Výběr článků

Načítám