Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí vědci Martin Karplus, Michael Levitt a Arieh Warshel za své vícerozměrné modely komplexních chemických systémů, které se používají v počítačových programech k predikci chemických procesů. Oznámila to porota ve Stockholmu s tím, že „přenesli chemii do kyberprostoru”.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Předseda Královské švédské akademie věd Sven Lidin, (vlevo), její stálý sekretář Staffan Normark (uprostřed) a profesor Gunnar Karlstrom vyhlašují nositele Nobelovy ceny za chemii.

Článek

„Počítačové modely odrážející skutečný život jsou klíčové pro většinu pokroku v současné chemii,“ dodala akademie ve svém prohlášení.

Všichni tři chemici mají americké občanství. Karplus, narozený v roce 1930 ve Vídni, se mimo jiné věnoval kvantové chemii, molekulární dynamice a jaderné spektroskopické magnetické rezonanci.

Warshel, narozený v roce 1940 v kibucu Sde Nahum, působil v oblasti molekulární biochemie a biofyziky. Je pionýrem počítačových simulací biologických systémů. Té se věnoval i Michael Levitt, narozený v roce 1947 v jihoafrické Pretorii. Specializoval se na simulace DNA a vytváření proteinů i predikci makromolekulárních struktur.

Karplus působí ve Štrasburku a na univerzitě v Harvardu, Levitt na Stanfordské univerzitě a Warshel na Univerzitě v Jižní Kalifornii.

Nobelova cena se uděluje od roku 1901, a to za mimořádný přínos v oborech lékařství, fyzika, chemie, ekonomie, literatura a v oblasti mírového aktivismu. Ocenění nese jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela (1833–1896).

V pondělí byla rozdána cena za lékařství. Získala ji trojice vědců z USA a Německa za výzkum přenosu látek v buňkách a mezi buňkami. [celá zpráva]

V úterý byla udělena Nobelova cena za fyziku za objev bosonu. [celá zpráva]

Ve čtvrtek udělí Nobelovu cenu za literaturu. [celá zpráva]

Cenu za ekonomii vyhlásí porota v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám