Hlavní obsah

Nižší plat než podřízení? O funkci ředitele školy není valný zájem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za málo peněz přespříliš muziky. Spousta ředitelů škol nedostává od svých zřizovatelů plat odpovídající náročnosti a odpovědnosti práce. Obce a kraje se tak letos, kdy končí funkční období velké části ředitelů, potýkají s nedostatkem zájemců o tuto pozici. Často totiž mimo jiné i hrozí, že by si uchazeči pohoršili na platech.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Moc veliký zájem o výběrová řízení není. Dřív se na každé místo hlásilo pět šest zájemců. Ale teď, když je jeden, maximálně dva, je to docela úspěch,“ popsal Novinkám šéf Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

„Je pravda, že většinou plat ředitele nebývá ve škole ten nejvyšší,“ poznamenal. Potvrzuje to i Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací, která sdružuje střední školy.

„Reálně se stává, že zástupce ředitele nemá zájem o funkci ředitele, protože ví, jak náročné to je, a navíc by riskoval nižší plat. Pozice je to náročná, finanční ohodnocení tomu neodpovídá a odpovědnost je šílená,“ řekl Novinkám.

Odbory odmítají zavedení možnosti regulovat růst počtu učitelů

Věda a školy

O odměnách pro ředitele totiž rozhoduje zřizovatel, kterým je v případě základních škol většinou obec, u středních škol krajský úřad. A je tedy na politicích, jak práci ředitelů ohodnotí.

„V posledních letech se neupravovaly tarifní tabulky, ale rostl objem platových prostředků. Ředitelé tedy zvyšovali učitelům platy v nadtarifních složkách, ale zřizovatelé to většinou neudělali. Když se dnes podíváte na celoroční příjem ředitele, jeho zástupců a předsedů předmětových komisí, ředitel bere méně než oni,“ přiblížil Zajíček.

Ekonom, právník a další v jednom

V současnosti činí podíl odměn na celkovém platu kantorů v průměru zhruba čtvrtinu. Jaké mzdy mají ředitelé, není z veřejných zdrojů jasné. Tabulky ministerstva školství pouze ukazují, že řídící pracovníci, tedy ředitelé včetně jejich zástupců, pobírali loni v průměru 70 tisíc hrubého. Většina z nich má za sebou více než 32 let učitelské praxe. Většina ředitelů je v tarifní tabulce řazena do 12. a 13. třídy, kde základ pro nejzkušenější činí 42 780 a 46 260 korun.

Zajíc zdůraznil, že práce ředitele není běžná manažerská činnost. „Je to ekonom, právník, a patří tam spousta dalších řemesel,“ uvedl. Zároveň ve škole působí jako vrchní administrátor, pedagogický lídr, mediátor sporů v kabinetech, třídách či s rodiči. V neposlední řadě musí také učit. „A pokud se něco pokazí, jde to na jeho hlavu,“ dodal Zajíc.

Průměr je dva až tři uchazeči. Ve velkých městech je až pět šest zájemců
Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje

Když letos řadě ředitelů končí šestileté funkční období, leckde mohou mít zřizovatelé se zajištěním pozic potíž. Jen v Praze tak skončí podle Zajíčka funkční období více než 90 ředitelům středních škol, z nichž třetina už nehodlá kvůli věku pokračovat.

Podle hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové (STAN), která má v rámci Asociace krajů problematiku školství v gesci, se situace liší i podle lokalit.

Není to v poslední době vůbec jednoduché. U nás v kraji máme konkurzy, do kterých se hlásí jen jedna osoba, dokonce se i stalo, že konkurzní komise shledala, že není vhodná. Jinak průměr je dva až tři uchazeči. Ve velkých městech je až pět šest zájemců. Záleží i na prestiži školy,“ popsala Novinkám.

Celkem končí v jejím kraji funkční období 72 ředitelům. Do konce roku jich ještě 12 přibude. Většině už bylo potvrzeno prodloužení na další období. Konkurzů bylo vyhlášeno 14.

Špičkový tarif mají 3-4 ředitelé

Na nezájem si nestěžuje primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS), jejíž magistrát zřizuje 16 základních škol.

„Pouze v jediném případě máme jen jednoho uchazeče. U nás ředitelé jistotu adekvátního výdělku mají a nikdy nemají méně než jejich zástupci. A také se je snaží radnice od administrativy odbřemenit,“ řekla Novinkám.

Úpravu financování učitelů v ZŠ a SŠ většina škol zvládne, věří zástupci asociací

Věda a školy

Podle Zajíce i Zajíčka bylo v minulosti už mnoho pokusů, jak platovou situaci ředitelů plošně napravit. Loni například ministerstvo školství vydalo pro zřizovatele pokyny, podle nichž mají ředitele odměňovat. Jenže se jimi nemusí řídit. Podle Zajíce šéf resortu Mikuláš Bek (STAN) slíbil sestavit pracovní skupinu, která by se měla problematikou zabývat, ale už o tom nebylo slyšet.

Zajíček navrhuje, aby byli ředitelé škol řazeni automaticky do 14. třídy tarifní tabulky. „Dnes tam jsou tak tři čtyři ředitelé v republice, kteří přesvědčili své zřizovatele, aby je tam zařadili. To katalog prací umožňuje, protože pokud se pracovník podílí na tvorbě národních a mezinárodních koncepcí vzdělávacích programů, což mnozí ředitelé splňují, tak na to má nárok. Ale zřizovatelé to odmítají akceptovat, protože po nich tuto práci nechtějí. A náplň práce ředitele školy určuje zřizovatel,“ posteskl si Zajíček.

Ale ani jeho návrh se nesetkal s porozuměním.

„Nějaký úlet.“ Školské odbory zavrhly Středulův návrh na krácení školní docházky o tři roky

Domácí

Reklama

Související články

Vláda podpořila změnu financování škol

Maximum odučených hodin v základních a středních školách se od září sníží o pět procent, cokoliv nad tento strop stát proplácet nebude. Shodla se na tom ve...

Výběr článků

Načítám