Hlavní obsah

Neznámý dárce věnoval brněnskému VUT přes sto let stará unikátní skripta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jmenoval se Josef Hank, pocházel z Poličky a v letech 1911 a 1912 studoval strojní inženýrství na brněnské technice, nynějším Vysokém učení technickém (VUT). Jak získaného vzdělání využil, to už se asi nepodaří zjistit, nicméně Hankova skripta, celkem čtyři svazky, v uplynulých dnech zanechal neznámý dárce na rektorátu školy.

Foto: archiv VUT

Jeden ze svazků věnovaných neznámým dárcem brněnské technice. Jde o ručně psanou učebnici. Když studenti před sto lety neměli na tištěné, psali si je sami.

Článek

Pro univerzitní archiv jsou to písemné klenoty.

Učebnice si psali sami

„Knihy jsou krásným dokladem tvorby vlastních skript z dob, kdy studující neměli peníze na pořízení knih tištěných. Psali si je sami. Některé předměty navíc skripta vůbec neměly a ruční psaní bylo jediným způsobem, jak zaznamenávat a sdílet přednášky,“ řekl Novinkám Petr Kubíček z tiskového oddělení školy. Vzácné dokumenty nyní podrobně analyzují archiváři.

Foto: archiv VUT

Tato skripta přinesl neznámý dárce na rektorát brněnského VUT.

Když Hank chodil na brněnskou techniku, šlo ještě o C. k. českou technickou vysokou školu v Brně, zřízenou císařem Františkem Josefem I. v září 1899. Od poloviny 19. století v moravské metropoli působilo technické učiliště. Škola získala svůj současný název VUT v roce 1956.

Rádi přijmou i další písemnosti

Hankova skripta pravděpodobně někdo našel doma mezi knihami - a místo aby je vyhodil, zavezl je na rektorát. Škola již neznámému dárci poděkovala na sociálních sítích.

Foto: archiv VUT

Skripta patřila jistému studentu Josefu Hankovi z Poličky.

„Samozřejmě že pro nás jsou tyto materiály vzácné. Takže pokud má doma někdo něco podobného, rádi si písemnosti převezmeme do svého archivu,“ dodal Kubíček.

Foto: archiv VUT

Sem Hank chodil do školy. Budovy C. k. české vysoké školy technické Františka Josefa v Brně (tento název česká brněnská technika užívala od roku 1911).

Nářečí Česka zmapuje unikátní fonotéka, na webu bude do čtyř let

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám