Hlavní obsah

Nepálci „přeměří“ Mount Everest

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepál si vyžádal nové přeměření nejvyšší hory světa Mount Everest. Chce tak podle mluvčího tamější vlády Gopala Giriho zamezit zmatkům v tom, kolik hora skutečně měří.

Foto: Desmond Boylan/Files, Reuters

Mount Everest

Článek

Oficiálně je udávána nadmořská výška Mount Everestu 8848 metrů, Nepál ale o ni vede dlouholeté spory s Čínou. Číňané tvrdí, že by se měla výška měřit podle nejvyššího bodu skály, Nepálci zase trvají na tom, aby se nejvyšší bod měřil podle nadmořské výšky sněhové pokrývky. Ta měří na vrcholu hory 4 metry.

„Abychom zamezili nedorozuměním, zahájili jsme nové měření. Máme nyní potřebné technologie a zdroje, abychom výšku hory změřili sami,“ uvedl Giri. Bude to tak poprvé, co výšku Mount Everestu změří sami Nepálci. Na třech místech budou umístěny stanice s GPS, celé měření potrvá 2 roky.

O přesné výšce nevyššího bodu na zemském povrchu se vedou spory již od prvního měření v roce 1856. Široce uznávaná výška 8848 metrů byla poprvé zaznamenána Indy v roce 1955.

Podle geologů mohou být odhady výšky Nepálců i Číňanů nepřesné. Hora je podle nich stále vyšší, protože v důsledku posunu kontinentálních desek se území Indie posouvá pod území Číny a Nepálu.

V květnu roku 1999 použil americký tým technologii GPS a naměřil výšku 8850 metrů. Tu ovšem Nepál neuznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám