Hlavní obsah

Nemohou se hýbat, ale mají pod čepicí

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovládat počítač bez jakéhokoliv dotyku, jen a pouze mozkem. To je cíl projektu Basil, na němž spolupracují specialisté z plzeňské Západočeské univerzity (ZČU) s několika bavorskými firmami. Tři roky trvající výzkum už dotáhli do fáze prototypu.

Foto: ZČU

Změny napětí v mozku snímá čepice s elektrodami.

Článek

„Jde o to, pomoci lidem, kterým sice nefunguje tělo, ale jejich mozek pracuje stále dobře,“ uvedl Roman Mouček z katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd ZČU. „Většinou leží, nemohou mluvit, hýbat se, a mozek je tak jejich jediným komunikačním nástrojem,“ konstatoval Mouček.

Mozek je tak jejich jediným komunikačním nástrojem
Roman Mouček, Západočeská univerzita

Symbolem zdánlivého zázraku je obyčejná neobyčejná čepice, kterou má postižený na hlavě. Je opatřena několika elektrodami a ty snímají aktivitu jeho mozku.

„Dotyčný má například hlad nebo žízeň, je mu horko, zima, potřebuje na toaletu. A my se to jinak než z jeho mozkových vln nedozvíme,“ podotkl výzkumník.

Mozek jako baterie

Každou základní potřebu nebo aktivitu vyjadřuje příslušný symbol. „Potřebuje třeba rozsvítit světlo, tak si vybere obrázek lampy. Soustředí se na něj a elektrody snímají aktivitu jeho mozku. Ten pro nás funguje jako baterie – při soustředění na nějaký symbol jím protéká elektrický proud trochu jinak, než pokud jej tento symbol nezajímá. Odpovídající změnu napětí měříme na povrchu hlavy,“ vysvětlil Mouček.

Podle Lukáše Vařeky, vedoucího výzkumných pracovníků, kteří se na vývoji podílejí, není ovládání počítače myšlenkami pro lidi většinou obtížné. „Je to poměrně intuitivní, jen jim musíme vysvětlit, co je čeká. A mimo jiné je ujistit, že kontakt s tupou jehlou, která se používá pro aplikaci vodivého gelu, nebolí,“ poznamenal Vařeka.

Brýle pro virtuální realitu z Brna zaujaly i americké letectvo

Hardware

Systém zkoušeli výzkumníci v laboratoři i ve spolupráci s lékaři a pacienty Fakultní nemocnice v Plzni či Nemocnice Ostrov. Ne vždy s ideálním výsledkem. „Výsledky se různí, neboť mozek musí být bdělý, pozorný a pacienti nesmějí být příliš utlumeni léky. A někoho také začnou po chvíli jehly elektrod trochu tlačit, někdo si naopak nestěžuje,“ podotkl Vařeka.

Potřebný hardware dodávají německé společnosti Strategische Partnerschaft Sensorik a Sensorik-Bayern. „Jednotlivé části prototypu jsou hotové,“ připomněl Mouček.

Autoři ho měli předvést koncem března na odborné konferenci v Praze, akce ale byla kvůli koronaviru přesunuta na říjen.

Reklama

Výběr článků

Načítám