Hlavní obsah

Některé pochutiny musí správně křupat. Dá se to změřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonale připravené pochutiny musí mít nejen tu správnou vůni, chuť a popřípadě barvu, ale u některých platí i to, že při jejich konzumaci to musí správným způsobem křupnout.

Foto: Milan Malíček, Právo

Čokoláda

Článek

Týká se to nejen brambůrek, sušenek, oplatek či čokolád, ale například i párků. Pokud to při jejich pojídání tím správným způsobem nekřupe, pak není něco v pořádku. Vědí to i vědci z brněnské Mendelovy univerzity, kteří vyvinuli přístroj na měření křupavosti potravin.

Nejde o žádnou legraci, ale o reálné zařízení, jež by mělo napomoci vyrábět potravinářům kvalitnější produkty. Právě teď si nechávají vynález patentovat, proto zatím jeho podobu tají.

„Míru křupavosti testujeme nejen na běžně slyšitelné úrovni, ale i na výrazně vyšších frekvencích, které lidské smysly už dokážou stěží rozeznat,“ řekl Právu Petr Dostál z ústavu techniky a automobilové dopravy agronomické fakulty.

Křupání potravin při konzumaci spotřebitelé podle výzkumníků možná běžně ani nevnímají, pokud ale pochutina správným způsobem nelupne a oni to zaregistrují, velmi rychle ji vyhodnotí jako závadnou.

Cukety jsou nejdražší za tři roky, květák a brokolice zmizely z akcí hypermarketů

Ekonomika

Nově vyvinuté zařízení měří vydávaný zvuk při konzumaci. Ten pak zesiluje, zaznamenává a přenáší do grafu. Výrobce si nejprve musí stanovit, jak by jeho pochutina měla křupat, a pak lze kontrolovat, zda všechny jeho klobásy, sušenky nebo třeba nachos mají správný zvuk. Křupavost potravin je dána jejich recepturou, ale i časem.

„Se stářím výrobku se křupavost mění a výrobce potřebuje znát rychlost změny,“ uvedl Dostál. Nový přístroj by měl být nejnovějším doplňkem ve všech laboratořích, které zkoumají kvalitu a vlastnosti potravinářských výrobků.

Javánský pokrm, který měl pomoci vymýtit mor

Muži

„Je to něco nového, neobvyklého a standardně se tento parametr nehodnotí. Přístroj může být přínosný zejména pro výrobce potravin, kteří potřebují křupavost sledovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám