Hlavní obsah

Některé majálesy si organizují studenti stále sami

Právo, Novinky, hon, mhr, cie, svj

Většinu velkých majálesů v zemi sice už pořádají soukromé společnosti a agentury, mnoho těchto tradičních studentských svátků si ale stále organizují studenti sami.

Foto: Profimedia.cz

Studentský majáles v Ostravě. Ilustrační foto

Článek

Například majáles v Ostravě již několikátým rokem organizují společně studenti obou ostravských univerzit, tedy Ostravské univerzity a VŠB – Technické univerzity Ostrava. Program se zde letos po několika letech v Dolních Vítkovicích stěhuje do areálu Slezskoostravského hradu, kde se v minulosti konal již několikrát. Nejde přitom jen o hlavní majálesový hudební program, doprovodné akce probíhají už několik týdnů.

Hlavní program majálesu je připraven na 17. května. „Jsme poslední velký studentský majáles v Česku, který odolává a nezaprodal se komerční podobě majálesů, kterou asi všichni znají,“ tvrdí prezident Stavovské unie studentů Ostrava David Panoš.

Unie působí jako zapsaný spolek a kromě majálesu organizuje například studentské plesy. Hlavní program majálesu financuje z příspěvků sponzorů, dotací Moravskoslezského kraje a města Ostrava a také ze vstupenek, které jsou nyní v prodeji za 250 korun. Akci tradičně navštíví několik tisíc diváků, samozřejmě nejen studentů.

Přestože akci studenti organizují sami, mohou se návštěvníci těšit na velké hvězdy tuzemského i slovenského rocku a popu, například na kapely Mig 21, Poetika či Puding paní Elvisové anebo na zpěváka Bena Cristovaa. Vedle toho vystoupí řada regionálních kapel.

Organizátory i studenti gymnázií

Kromě vysokoškolského majálesu se na řadě míst konají i majálesy středoškolské – například v Hlučíně na Opavsku a v Příboře na Novojičínsku ho organizují žáci zdejších gymnázií.

Také majáles v Olomouci tradičně organizují studenti Univerzity Palackého. Letos se uskuteční 6. a 7. května a jeho letošní královnou bude herečka Erika Stárková, která ztvárnila roli transsexuálky v seriálu MOST!.

Majáles v Olomouci má každoročně tisíce účastníků, ale i diváků. Tradičně má nějaké téma. Letos jím bude popkultura kolem nás. Téma popkultury doplní také hlavní účinkující, mj. extravagantní Mydy Rabycad, kteří si zahráli i na slavném britském festivalu Glastonbury.

Důležitým prvkem studentského festivalu je v Olomouci každoročně jeho benefiční aspekt. Organizátoři se letos rozhodli podpořit organizaci Pamatováček, která pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou. Benefiční dvojkoncert českých klubových perel Cold Cold Nights a Billow se uskuteční 6. května v Jazz Tibet Clubu.

Největší majálesové festivaly v Praze, Brně a Hradci Králové pořádá už mnoho let společnost Sherwood Digital.

V Praze největší majálesová akce proběhla už v sobotu 27. dubna. Na průvod v centru města navázal hudební festival, který nabídl více než 20 vystoupení na třech hudebních scénách. Už do průvodu se zapojili třeba zpěvák Marek Ztracený, skupiny Mirai, Jelen a Mydy Rabycad.

Reklama

Související články

V Ostravě bude unikátní technické lyceum

Už příští rok v září by se v Moravskoslezském kraji mohla otevřít zbrusu nová střední škola. Jde o technickou a podnikatelskou akademii pro středoškoláky,...

Výběr článků

Načítám