Hlavní obsah

Nejčastěji mění práci mladí muži

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své zaměstnavatele opustilo v druhé polovině loňského roku patnáct procent Čechů. Mezi těmi, kdo změnili místo, jednoznačně převládali muži, a to hlavně nejmladší generace působící v oboru bankovnictví a pojišťovnictví. Vyplývá to z průzkumu společnosti Randstad Workmonitor.

Foto: Profimedia.cz

Fluktuace v bankách a pojišťovnách se týká zejména juniorských pozic v retailu.

Článek

Původnímu zaměstnavateli dala sbohem téměř pětina mužů, nejčastější příčinou bylo získání lepších podmínek jinde (49 %). Dalších 23 % toužilo po změně a stejný počet k tomu měl jiné osobní důvody. U zbytku bylo motivem změny získání pozice s lépe odpovídajícím zaměřením. Právě tento poslední důvod uváděly jako nejčastější příčinu odchodu ze zaměstnání i ženy, které ale v celkovém souhrnu měnily práci minimálně a devadesát procent jich zůstalo věrných původnímu zaměstnavateli.

Lidé si více věří, mají širší možnosti uplatnění a nelpí tolik na své práci
Hana Púllová, ředitelka společnosti Randstad

Podle očekávání, „toulavé boty“ nosí hlavně nejmladší generace. Za posledního půlroku to byli právě mladí muži ve věku do 24 let, kteří nejčastěji měnili práci (63 %). Jejich stejně staré kolegyně naopak podle výsledků průzkumu v 85 % případů setrvaly ve stávající firmě. Když se jich ovšem autoři průzkumu zeptali, zda se bojí, že by nenašly odpovídající uplatnění, shodly se v odpovědi se svými mužskými kolegy, že získat podobnou práci jinde by pro ně v průběhu pár měsíců nebyl problém.

Lidé si více věří

„Od poloviny loňského roku se zvýšil jak počet pracovních míst, tak poptávka po kvalitních lidech, a to je vidět i na výsledcích našeho průzkumu. Lidé si více věří, mají širší možnosti uplatnění a nelpí tolik na své práci. Pokud jim nevyhovuje, nebojí se ji změnit – to se týká zejména nejmladší generace. Mladí lidé tak logicky patří mezi největší „fluktuanty“. Jsou ve fázi nabírání zkušeností, objevují, co by se jim líbilo dělat, také mají větší chuť riskovat a nedělají si tolik starostí s nepohodlím, které to může přinést,“ komentuje výsledky průzkumu Hana Púllová, ředitelka společnosti Randstad.

Státní správa je stabilní

Jestliže největší personální pohyb probíhal v oblasti finančních služeb, naopak nejstabilnější situaci zažívaly státní a neziskové organizace spolu s odvětvím energetiky, kde více jak 90 % zaměstnanců setrvalo na svých původních postech. Není proto divu, že právě ve veřejné správě se našlo nejvíce lidí, kteří vyjádřili obavy, že už by podobné místo v dohledné době nedokázali získat. Zaměstnanci v energetice se zase těší nadprůměrným platům a relativně stabilnímu vývoji.

Velké nároky, slabé ocenění

„Fluktuace v bankách a pojišťovnách se týká zejména juniorských pozic v retailu, kterých se v posledních letech otevírá hodně. Většinou jsou spojené s poměrně velkými nároky na výsledky a zároveň nenabízejí nijak nadprůměrné ohodnocení, takže je přirozeně obsazují mladší lidé s minimálními zkušenostmi – a také je častěji opouštějí,“ připomíná Tomáš Bergl, manažer ve společnosti Randstad.

Nejvěrnější jsou učitelé

A jak jsou na tom naši sousedé? Podle průzkumů Randstad Workmonitor provedených v Rakousku a Německu měnili nejčastěji zaměstnavatele lidé pracující v lesnictví a zemědělství, na Slovensku v hotelnictví a v Polsku pak IT specialisté. Ve všech zmíněných zemích, stejně tak jako u nás, se mezi nejvěrnější řadí zaměstnanci pracující ve školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám