Hlavní obsah

Nebeský palác bude kompletní. Čína vypustila poslední modul své orbitální stanice

Čína v pondělí poslala poslední, třetí modul k budované vesmírné stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Laboratorní modul Meng-tchien (Snění o nebesích) byl vyslán ke stanici v 8:37 SEČ z kosmického střediska v Chaj-nanu. Agentura AP k tomu poznamenala, že tím končí desetiletí budování orbitální stanice, na níž chce mít Čína trvale posádku.

Video: AP

 
Článek

„V pondělí v 8:37 SEČ odstartovala ze vzletové rampy 101 na kosmodromu Wen‑čchang nosná raketa CZ-5B (Dlouhý pochod 5B). Ta na oběžnou dráhu dopravila laboratorní modul Meng-tchien,“ shrnul na svém Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

K připojení modulu Meng-tchien k přednímu dokovacímu uzlu základního modulu Tchien-che (Nebeská harmonie) má dojít ještě ten samý den okolo 22:00 SEČ. Ve čtvrtek by pak měl být přesunut na levoboční uzel.

„Modul Meng-tchien má na délku 17,9 metru, maximální průměr 4,2 metru a vnitřní objem 110 m³ (z toho je obyvatelných 32 m³). Hmotnost modulu při startu je okolo 23 tun,“ popsal Václavík.

Číňané vystoupili ze stanice do kosmického prostoru. Na orbitě navíc pěstují rýži

Věda a školy

Dva čínští astronauti provedli výstup mimo vesmírnou stanici

Věda a školy

Modul je podle něj z velké části vybaven a na jeho palubě je deset ze třinácti přístrojových skříní k realizaci vědeckých experimentů.

Stanice ve tvaru T

K základní sekci stanice tak už budou přičleněny dva laboratorní moduly – tím prvním je od července laboratoř Wen-tchien (Hledání nebes) –, tudíž Tchien-kung získá konečnou podobu ve tvaru písmena T.

Čína vyslala do vesmíru druhý modul pro svou orbitální stanici

Svět

Na samotné stanici jsou nyní tři kosmonauti – dva muži a žena. Jsou tam od června a mají za úkol dokončit kompletaci stanice a provést výzkumy; mají za sebou už také výstup do vesmíru. Příští měsíc má ke stanici zamířit loď s nákladem, nová posádka pak v prosinci. Podle AP je na stanici prostor pro šest osob.

Čínský vesmírný program řídí čínská armáda. Stanice Tchien-kung vzniká bez pomoci jiných států.

Čína nás v kosmu převálcuje, bije na poplach Pentagon

Amerika

Z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vyřadily Čínu Spojené státy právě kvůli napojení vesmírného programu na armádu. V roce 2011 totiž Kongres přijal zákon zakazující oficiální americký kontakt s čínským kosmickým programem kvůli „obavám o národní bezpečnost“.

Reklama

Výběr článků

Načítám