Hlavní obsah

Dva čínští astronauti provedli výstup mimo vesmírnou stanici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Dva čínští astronauti, kteří jsou na misi na budované vesmírné stanici Tchien-kung, podnikli výstup do vesmíru. Informovala o tom čínská média. Na stanici nainstalovali čerpadla i součást robotického ramena. Třetí astronaut jistil své kolegy zevnitř.

BEZ KOMENTÁŘE: Dva čínští astronauti provedli výstup mimo vesmírnou stanici.Video: Reuters

 
Článek

Čínská vesmírná stanice má být dokončena ještě letos. Peking se ji rozhodl vybudovat poté, co ho Spojené státy vyřadily z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) kvůli napojení jeho vesmírného programu na armádu.

Nynější „vesmírná procházka“ je druhá, na kterou se posádka stanice během své půlroční mise vydala, první podnikla asi před dvěma týdny, píše agentura AP.

Naší vesmírné stanici hrozil střet s Muskovými satelity, stěžuje si Čína

Věda a školy

Současná posádka bude dohlížet na dokončení stanice. V červenci stanici rozšířila o první laboratoř, raketa s druhou laboratoří vystartuje později během letošního roku. Ke konci mise současné posádky se k ní připojí další tři astronauti a na stanici bude poprvé šest lidí.

Čína vyslala svého prvního astronauta do vesmíru roku 2003. V rámci svého vesmírného programu poslala robotická vozítka na Měsíc a loni jedno umístila na Marsu. Získala vzorky půdy z měsíčního povrchu a zvažuje vyslání lodi s posádkou na Měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám