Hlavní obsah

NASA vyřešila problémy sondy na Marsu

Pasadena

U americké sondy Curiosity, která na Marsu pátrá po stopách života, se podařilo vyřešit problémy s počítačovými systémy a sonda se vrátila do normálního provozního režimu. Oznámila to na svých webových stránkách americká kosmická agentura NASA.

Foto: Grafika NASA

Curiosity na povrchu Marsu

Článek

Koncem minulého týdne byla omezena činnost hlavního počítače a kontrolu nad vozítkem převzaly záložní systémy.

Podle amerických vědců mohla být paměť hlavního počítače poškozena kosmickými paprsky. Řídící centrum vozítko ve čtvrtek z preventivních důvodů přepnulo do "bezpečného módu", kdy přístroj vykonával jen minimum činnosti, ale byl v trvalém spojení se Zemí.

Porucha byla během víkendu odstraněna a sonda se postupně vrací do plného provozu. Vědecké experimenty by měly být podle NASA obnoveny nejpozději příští týden.

Curiosity ve své laboratoři nedávno začala analyzovat vzorky horniny z Marsu a výsledky tohoto zkoumání jsou velmi očekávané. Vzorek navrtala sonda v hornině, které podle výzkumníků před lety dala tvar voda. Její přítomnost je považována za jednu z hlavních podmínek pro vznik života. Na planetě by Curiosity měla pracovat ještě zhruba rok a půl.

Reklama

Výběr článků

Načítám