Hlavní obsah

Nárůst platů ve školství je zatím nedostatečný, tvrdí odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nárůst platů učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku byl podle zástupců školských odborů a spolku Pedagogická komora nedostatečný. Podle šéfa školských odborářů Františka Dobšíka se potvrzuje trend, že se ve školství nevyplácejí odměny a příplatky pravidelně, ale až na konci roku. Údaje o výši platů z prvního čtvrtletí tak podle něj nemají velkou vypovídající hodnotu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda školských odborů František Dobšík

Článek

Průměrný výdělek učitelů v prvním čtvrtletí letošního roku činil podle údajů ministerstva školství 38 951 korun hrubého měsíčně. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku si vyučující polepšili o 2727 korun, což je zhruba o 7,5 procenta.

Učitelé mají nárok na kompenzační bonus, i když pobírají plný plat

Ekonomika

Nepedagogové ve školách brali v prvním čtvrtletí v průměru 21 589 korun měsíčně, meziročně se jejich příjem navýšil přibližně o 11,5 procenta. Průměrná mzda v ČR v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o pět procent na 34 077 Kč.

Dobšík věří, že se příplatky objeví v dalším období

„Platy celkově u pedagogů mají růst o deset procent, zatím rostly o 7,5 procenta, což je samozřejmě nedostatečné a důležitý údaj bude za celé první pololetí. Když srovnáme plat učitelů k průměrnému platu v ČR za první čtvrtletí, tak se posunul na 114 procent. Což je určitý dobrý trend, ale za první čtvrtletí nedostatečný,“ prohlásil Dobšík.

Desetiprocentní růst platů nepřiláká kvalitní učitele, míní Svaz průmyslu a dopravy

Věda a školy

Z údajů o růstu výdělku pedagogů i nepedagogů je podle Dobšíka možné vyčíst, že se ve školství nevyplácejí pravidelně odměny a osobní příplatky a lépe funguje navyšování nárokové složky platů. Pokud by se odměny pravidelně vyplácely, měli by mít podle Dobšíka učitelé průměrný plat asi o 3000 korun vyšší.

„Chci být optimista, že v dalším období se tyto finanční prostředky objeví na páskách pedagogů za distanční výuku,“ věří.

Učitelé se neshodnou, zda mají učit nepedagogové

Věda a školy

„Přestože platy učitelů rostou v posledních letech rychleji než v minulosti, nadále zůstávají velmi nízké,“ řekl předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi. Podle něj o tom svědčí to, že se do školství nevracejí učitelé, kteří z něj kdysi odešli.

„Průměrný plat učitele na základní škole činí pouze 65 procent průměrné mzdy zaměstnance s vysokoškolským vzděláním, což řadí ČR na poslední místo mezi zeměmi OECD a EU,“ dodal.

Tuzemské školství je podle něj nadále velmi podfinancované, což se dle jeho slov projevuje v platech, ve výpočetní technice ve školách i v pomůckách pro žáky.

Chůvy u dvouletých dětí ve školkách nebudou povinné, podepsal Plaga

Věda a školy

Na neinvestiční vybavení škol jsou letos v rozpočtu ministerstva školství vyčleněny zhruba dvě miliardy korun, jak informovala mluvčí úřadu Aneta Lednová. Ministr školství Robert Plaga (ANO) již avizoval, že by chtěl na školení a pomůcky pro školy získat pro příští rok jednu miliardu korun navíc. Letošní rozpočet ministerstva školství činí přibližně 214 miliard.

Reklama

Související články

Školám chybí schopní ředitelé

Přestože řada ředitelů škol se s karanténou a vzděláváním na dálku poprala bravurně, spousta jich nedokázala učitelům s nenadálou situací pomoci. Je to dáno...

Výběr článků

Načítám