Hlavní obsah

Nadmíra soli může vést až k roztroušené skleróze, odhalil výzkum

Novinky, Klára Fischleinová

Rčení, že méně je někdy více, potvrdily výsledky nové studie, která dala do souvislosti vysoký příjem soli s autoimunitními chorobami. Sůl se tak stává rizikovým faktorem například u roztroušené sklerózy, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci odhalili negativní vliv nadměrného množství soli na imunitu lidského organismu.

Článek

Odborníci předních světových univerzit a nemocnic se zabývali vlivem soli na lidský organismus. Zjistili, že její nadměrné množství může v lidském těle způsobovat chronická autoimunitní onemocnění. Mezi ty patří i roztroušená skleróza, na níž mají vliv nejen genetické dispozice a „přesolenost“, ale také hladina vitamínu D či kouření.

„Byli jsme opravdu překvapeni, jak hluboký efekt mají na organismus změny v příjmu soli,“ řekl pro BBC David Hafler, profesor imunobiologie z univerzity Yale.

Laboratorní pokusy na myších prokázaly, že ty, které byly krmeny více solenou stravou, byly nejen náchylnější k autoimunitním onemocněním, ale i následný průběh vzniklých zdravotních problémů byl horší.

Cesta z laboratoře k pacientům je dlouhá

Výsledky této studie jsou zatím příliš čerstvé na to, aby se aplikovaly do léčebné praxe. Zatím nelze říci, jaký vliv by měla na organismus pacienta s roztroušenou sklerózou neslaná dieta. Vědce čeká ještě řada dalších testů. Zatím ale doporučují, aby si lidé vyhledali správné množství soli a nepodceňovali její vliv na zdraví organismu.

Nadměrné solení dětské stravy může způsobit v dospělosti vysoký krevní tlak. Dalšími projevy vysoké koncentrace soli v těle mohou být migrény či otoky způsobené zadržováním vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám