Hlavní obsah

Na studenty letní školy v Olomouci čeká simulace humanitární katastrofy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tématem letní školy, kterou od 13. do 15. září v Olomouci uspořádá Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého (CMTF UP), bude humanitární pomoc. Součástí akce má být i simulace humanitární katastrofy, při které si účastníci, hlavně studenti dané fakulty, zkusí pomoc lidem postiženým živelní pohromou či válečným konfliktem.

Foto: Univerzita Palackého

Letní škola humanitární pomoci v Olomouci - ilustrační foto

Článek

Program prvního dne se zaměří na teoretická východiska humanitární práce a Projektu Sphere. Ten obsahuje znalosti a zkušenosti mezinárodních humanitárních organizací. Zde se účastníci seznámí s Humanitární chartou a s minimálními standardy pro základní oblasti humanitární pomoci, jako je zásobování vodou, potravinová pomoc, nouzové přístřeší či zdravotní péče.

Druhý den si otestují záchranu životů, zajištění základních potřeb nebo poskytnutí hygienické a zdravotnické péče, a to v areálu bývalých vojenských kasáren v Olomouci-Neředíně.

„Ve spolupráci s olomouckým velitelstvím hasičského záchranného sboru budou plnit úkoly od stavění přístřeší přes poskytování zdravotní péče až po zajištění potřebného množství vody a potravin pro daný počet lidí. Budou zároveň čelit různým překážkám, přiblíží si tak situaci reálného průběhu humanitární pomoci,“ uvedla Květoslava Princová z pořádající katedry křesťanské a sociální práce CMTF UP.

Magisterský studijní program

Třetí den bude věnován hodnocení. V závěru představí zástupci CMTF magisterský program Mezinárodní humanitární a komunitní sociální práce.

Letní škola humanitární pomoci je určena zejména studentům nastupujícím do prvního ročníku zmíněného magisterského studia. Přihlásit se mohli i absolventi podobných oborů z jiných vysokých škol a budoucí uchazeči o studium. V tomto ročníku počítají organizátoři s 36 účastníky.

Teoretická příprava a evaluace (hodnocení) proběhne 13. a 15. září vždy dopoledne v prostorách katedry křesťanské sociální práce na třídě Svobody č. 8, simulace záchranných akcí je připravena na středu 14. září v neředínském areálu od 9 do 16 hodin. Akci CMTF pořádá ve spolupráci s Fakultou zdravotnických věd UP a Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje.

Reklama

Související články

Rock a medicína mohou jít dohromady

Jak kombinovat rockovou hudbu a medicínská témata? Od 4. do 6. července studenti a mladí absolventi 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) v Praze...

Výběr článků

Načítám