Hlavní obsah

Na skotském ostrově Skye objevili unikátní druh pterosaura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní druh pterosaura (ptakoještěra), tj. létajícího plaza, objevili paleontologové na skotském ostrově Skye. Pozůstatky, které byly nalezeny ve velkém balvanu na pláži, zahrnují část kostry včetně ramen, křídel, nohou a páteře. Lebka živočicha, který žil před 168 až 166 miliony let, chybí. Vědce překvapilo, že zde našli pterosaura z tohoto období, mělo se za to, že žili zejména v Číně.

Foto: Profimedia.cz

Takto mohli vypadat zástupci pterosauřího druhu Ceoptera evansae.

Článek

Objev podle odborníků nabízí nový pohled na rozmanitost pterosaurů střední jury (jura je geologická perioda patřící do éry mezozoika neboli druhohor – pozn. red.) a jejich evoluční historii, uvedla agentura Reuters.

Nově identifikovaný a popsaný druh získal jméno Ceoptera evansae. První ze jmen vychází ze slova Cheò, které ve skotské gaelštině znamená mlhu a odkazuje na gaelský název ostrova Skye – Eilean a’ Cheò neboli ostrov mlhy.

„Evansae“ je pak poctou paleontoložce Susan E. Evansové, která se na ostrově u západního pobřeží Skotska dlouhodobě věnuje výzkumu.

V Patagonii našli zkamenělinu dinosaura s dlouhým krkem a kachním zobákem

Věda a školy

„Ceoptera pomáhá zúžit časovou osu pro několik milníků ve vývoji létajících plazů. Jeho výskyt na území dnešní Británie v době střední jury byl opravu překvapující, většina jeho blízkých příbuzných pochází z Číny,“ uvedl britský paleontolog Paul Barrett z Přírodopisného muzea v Londýně.

Rozšířili se po světě

„Ukazuje to, že se vyspělá skupina létajících plazů, ke kterým patří, objevila dříve, než jsme si mysleli, a rychle se rozšířila téměř po celém světě,“ dodal expert.

Foto: Trustees of the Natural History Museum London, Reuters

Kosterní pozůstatky pterosaura Ceoptera evansae, objevené na pláži na skotském ostrově Skye

Fosilie z doby střední jury jsou velmi vzácné, řekla serveru BBC odbornice z Bristolské univerzity Liz Martinová-Silverstoneová, která s pomocí počítačové tomografie (CT) vytvořila 3D digitální model zkamenělého pterosaura.

„Najít z čehokoliv z tohoto období více než jednu kost je opravdu úchvatné,“ uvedla.

Nalezený pterosaurus měl pravděpodobně rozpětí křídel okolo jednoho až 1,5 metru. Své poznatky výzkumníci zveřejnili tento týden v odborném časopise Journal of Vertebrate Paleontology.

Pterosauři či ptakoještěři jsou vyhynulí druhohorní plazi, první obratlovci v historii Země, kteří byli schopni aktivního letu. Ptakoještěři žili stejně jako jim fylogeneticky příbuzní dinosauři pravděpodobně již od středního triasu (zhruba před 245 miliony let) až do konce křídy před 66 miliony let. Pterosauři tedy nejsou dinosauři, ve skutečnosti jsou společně s krokodýly jejich sesterskou skupinou.

Podle odborníka na danou problematiku Steva Brusatteho, který se na výzkumu nepodílel, je fosilie pro Skotsko unikátním nálezem.

„Jde o období před ptáky, kdy pterosauři vládli obloze. Tento výzkum ukazuje, že se pterosauři, kteří létali nad hlavami dinosaurů, ve Skotsku běžně vyskytovali,“ doplnil Brusatte.

„Podobný exemplář neexistuje.“ V Anglii vystavují kompletní lebku pliosaura

Věda a školy

Skotsko bylo ve střední juře součástí ostrova uprostřed Atlantského oceánu, řekl Brusatte. Vládlo na něm subtropické klima a vyskytovaly se tam četné pláže a laguny, které pterosauři rádi obývali.

Ostrov Skye

Tvor zvaný Ceoptera je druhým pterosauřím druhem nalezeným na ostrově Skye. V roce 2022 objevil tým profesora Brusatteho kosterní pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury.

Okřídlený plaz. Ve Skotsku objevili pozůstatky zřejmě největšího ptakoještěra z období jury

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Pterosauři (ptakoještěři)

Výběr článků

Načítám