Hlavní obsah

V Patagonii našli zkamenělinu dinosaura s dlouhým krkem a kachním zobákem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paleontologové objevili v oblasti dnešní Patagonie nový druh dlouhokrkého dinosaura s „kachním zobákem“, který vyhynul před zhruba 90 miliony let v období pozdní křídy. Ve středu 3. ledna o tom informovala argentinská vládní vědecká a výzkumná agentura CONICET. Video o nálezu zprostředkovala agentura Reuters.

V Argentině našli fosilii dinosaura s dlouhým krkemVideo: Reuters

 
Článek

Vědci nalezli fosilní pozůstatky čtyř exemplářů dinosaura z čeledi Rebbachisauridae, pojmenovaného Sidersaura marae.

Jméno Sidersaura lze přeložit jako „hvězdný ještěr“ a zvoleno bylo, jak připomíná zpravodajská stanice CNN, podle tvaru ocasních kostí těchto druhohorních ještěrů.

Největší zástupce čeledi

Objev je významný i s ohledem na velikost pravěkého zvířete. S odhadovanou hmotností 15 tun a délkou 20 metrů je tvor Sidersaura marae považován za největšího zástupce zmíněné čeledi Rebbachisauridae.

Tento dinosaurus, vyznačující se dlouhým krkem a vzhledem kachního zobáku, se po Zemi pohyboval v dnešní Patagonii (území na jihu Jižní Ameriky, jehož většina náleží Argentině, menší část Chile).

Oznámení argentinské výzkumné agentury CONICET odhalilo umístění vykopávek v provincii Neuquen. Skalní útvary tam pocházejí z doby před 93 až 96 miliony let.

Čeleď Rebbachisauridae je skupinou sauropodních dinosaurů, známých podle fragmentárních pozůstatků z pozdně jurského až pozdně křídového období Jižní Ameriky, Afriky, Evropy i Asie. Jedny z geologicky nejmladších fosilních pozůstatků této skupiny sauropodů byly objeveny v sedimentech geologického souvrství Huincul a souvrství La Amarga v Argentině.

„Podobný exemplář neexistuje.“ V Anglii vystavují kompletní lebku pliosaura

Věda a školy

KVÍZ: Co víte o světě dinosaurů? A poznáte je?

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám