Hlavní obsah

Na jižní Moravě roste zájem o absolventy

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podniky na jižní Moravě mají stále větší zájem o absolventy. Zatímco v minulých letech větší díl firem deklaroval, že o tuto skupinu pracovníků nemá zájem, na konci loňského roku se situace poprvé obrátila. V průzkumu úřadů práce jihomoravského kraje se zájmem o absolventy, především technických oborů, prezentovalo 655 zaměstnavatelů.

Článek

Výsledky výzkumu prezentoval náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík. Z absolventů jsou podle průzkumu nejžádanější někdejší učni středních odborných škol bez maturity, na druhém místě pak vysokoškoláci. 

Nejmenší zájem uváděli zaměstnavatelé u středoškoláků. Vysoká poptávka je hlavně po vyučených ve strojních a stavebních profesích, tedy po seřizovačích, nástrojářích, zámečnících či zednících. U vysokoškoláků jsou nejžádanější strojní inženýři, programátoři a elektroinženýři.

Podle Venclíka se v kraji ukazuje stále silnější poptávka po technických oborech. Zatímco v roce 2003 byly mezi velmi žádanými zaměstnanci i učitelé a lékaři, letos zabraly první příčky žebříčku výhradně technické profese.

I když je vyučených v kraji nedostatek, o studium na učňovských školách je léta malý zájem. Podle Venclíka je úkolem kraje i dalších úřadů vysvětlovat žákům devátých tříd a jejich rodičům, že vyučený může najít perspektivní zaměstnání, které je už dnes dobře placené. "V některých strojírenských podnicích jsou tito lidé schopni vydělávat kolem 20 000 až 30 000 korun a je to práce, která může člověka velmi dobře uspokojovat, protože technika jde neustále dále," domnívá se náměstek.

Politik řekl, že učňovské školy by se měly změnit tak, aby pro deváťáky byly zajímavější. Na tvorbě učňovských programů by se podle něj měli podílet i zaměstnavatelé. "Určitě připravíme nějaký projekt, který by toto řešil, třeba i s dosahem na strukturální fondy," řekl Venclík.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Brna se stává české Sillicon Valley

Během posledního desetiletí se v Brně a okolí zásadně zvýšila koncentrace zahraničních investorů. Dynamický růst technologických parků v lokalitě svědčí o tom,...

Výběr článků

Načítám