Hlavní obsah

Na brněnské technice sestrojili 3D tiskárnu, tvoří z polymerního betonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vědcům z Fakulty strojního inženýrství Vysokého učení technického (VUT) v Brně se podařilo ve spolupráci s firmou Via Alta z Okříšek na Třebíčsku sestrojit 3D tiskárnu, která umí vytvářet různé předměty z tzv. polymerního betonu. Jeho součástí jsou i odpadní termoplasty. Firma dosud zpracovávala materiál jen jednoduchými postupy, válcováním a lisováním.

Foto: VUT

Podle vedoucího výzkumného týmu Davida Škaroupky (vpravo) mohou výrobky najít uplatnění jako exteriérový mobiliář, tedy v zahradách či parcích. Vedle Škaroupky je šéf firmy Jakub John, vlevo členové týmu z brněnské techniky.

Článek

Podle vedoucího výzkumného týmu Davida Škaroupky mohou výrobky najít uplatnění například jako exteriérový mobiliář, tedy v zahradách či parcích.

Podnik má již několik let zkušeností s polymerním betonem a spojením s výzkumníky z VUT rozšířil možnosti, co z něj vyrábět.

Životnost materiálu je desítky let a je možné jej znovu recyklovat.

„Zabýváme se využitím směsných odpadních plastů a technologiemi na jejich zpracování. Cítíme i poptávku po specifických výrobcích. Díky spolupráci s výzkumníky jsme sestrojili tiskovou hlavici, která se dá nasadit na robotické rameno, nebo na 3D tiskárnu. Tyto technologie byly dosud za naším obzorem,” poznamenal ředitel firmy Jakub John.

Foto: VUT

Jde o spolupráci firmy a akademického prostředí. Na snímku je David Škaroupka.

Vědci naopak podle Johna neměli zkušenosti s materiálem. „Takže spojení bylo nasnadě,” konstatoval.

Venkovní vázu robotické rameno vyrobí za čtyři hodiny

Polymerní beton je kompozitní materiál, který nemá s konvenčním betonem technologicky nic společného, ale má velmi podobné vlastnosti. V některých ohledech je dokonce lepší, je méně nasákavý a ohebnější. Je tak vhodný k využití ve stavebnictví.

„Jedná se o směs inertního plniva, písku či drceného skla, a odpadního plastu. Směs se roztaví a zpracuje. Technologicky jde o poměrně náročný proces,” řekl John.

3D tiskárna vyrobila prototyp auta včetně pneumatik

AutoMoto

Venkovní vázu robotické rameno v laboratoři vyrobí zhruba za čtyři hodiny a podle Škaroupky je výhodou i to, že materiál velmi rychle tuhne. Aktuálně výzkumníci používají k výrobě odpadní polypropylen z automobilového průmyslu.

Foto: VUT

Venkovní vázu robotické rameno v laboratoři vyrobí zhruba za čtyři hodiny.

„Povrch výrobků se dá také dobře leštit,” dodal Škaroupka. Životnost materiálu je desítky let a je možné jej znovu recyklovat.

Student z Brna vytvořil bezpilotní letadlo kompletně na 3D tiskárně

Věda a školy

V budoucnu se dá podle Johna očekávat, že díky 3D tisku z polymerního betonu by se daly dělat různé prototypy, zároveň umožňuje dělat výrobky na míru zákazníkům.

Předpokládá také, že polymerní beton může časem někde nahradit i konvenční beton, který se může začít prodražovat tím, že se citelně zvýší cena cementu, nebo bude nedostatek písku.

Foto: VUT

3D tiskárna tvoří z tzv. polymerního betonu.

„V současnosti jsme na 70 procentech ceny betonu. Odpadový plast nestojí nic a v některých případech může být cena i negativní, tedy že vám producent odpadu platí,” uzavřel John.

Foto: VUT

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám